Emporium: mi nismo krivi

Informacijska predstavnica Nataša Pirc Musar je dejala, da kupec kamero sicer lahko celo opazi, vendar kljub temu ne ve, da mu s tem ni zagotovljena pravica do zasebnosti med pomerjanjem oblačil. Kamera je namreč vrtljiva, objektiv pa zaradi okroglega ohišja ni viden. Trgovini pravice do snemanja ne ponuja niti nalepka na vratih z opozorilom o videonadzoru, saj zakon o varstvu osebnih podatkov natančno določa, da je prepovedano izvajati videonadzor v delovnih prostorih zunaj delovnega mesta, "garderobe, dvigala in sanitarni prostori pa so še posebno nedotakljivi prostori," je poudarila Pirc Musarjeva.

V Emporiumu odgovornost za vdor v intimo svojih kupcev zavračajo. Predstavnica za stike z javnostjo pri Magistrat Internationalu Nina Lenardič je povedala, da je Emporium varovanje in videonadzor prepustil varnostni službi Sintal, ki pa svojega dela očitno ni opravila strokovno. Na očitke o nestrokovnosti je predsednik uprave Sintala Robert Pistotnik odgovoril, da je izjava Lenardičeve nepremišljena in napačna. Po Pistotnikovih besedah so v Emporiumu pred kratkim prestavljali slačilnice in jih pri tem slučajno namestili na mesto, kamor seže oko kamer. "Naši varnostniki so poslovodjo centra o tem nemudoma seznanili," je zatrdil Pistotnik in dodal, da sami napake niso mogli odpraviti, saj je za vzdrževanje in namestitev kamer zadolženo drugo podjetje. Na neuradne informacije, da so se Sintalovi varnostniki nad posnetki napol golih deklet naslajali, je odgovoril, da niso resnične: "Zaposleni v Sintalu so strokovno usposobljeni, nikoli niso bili v kazenskem postopku in zato jim popolnoma zaupam. Čeprav je res, da bi lahko opazovali ljudi v slačilnicah, te možnosti niso nikoli izrabili!"

Odslej varno?

Slačilnice v Emporiumu od včeraj naprej niso več pod videonadzorom. Nataša Pirc Musar je po včerajšnjem obisku trgovskega centra potrdila, da so kamere sicer še nameščene, a se ne vrtijo več. Sicer pa je odkritje primera Emporium povzročilo plaz pritožb. V intimo posameznikov naj bi po besedah informacijske pooblaščenke med drugim vdirali v moških sanitarijah ljubljanskega lokala Global, v ljubljanski Sportini in mariborskem Hervisu. "Prijave bomo seveda preverili, bom pa vesela, če bodo kršitelji po objavi njihovih imen ter objavi primera Emporium sami odstranili kamere in nam ne bo treba deliti glob," si je zaželela Pirc Musarjeva, ki je potrdila, da je pravica do zasebnosti največkrat kršena prav z videonadzorom. Na žalost je tovrsten poseg v intimo težko opaziti. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so povedali, da lahko v takih primerih potrošnik zgolj vpraša trgovca, ali je slačilnica pod videonadzorom, oziroma se pred preoblačenjem sam prepriča o morebiti prisotnosti snemalne naprave.