Za plejado superzvezdnikov je svetovno prvenstvo v Nemčiji njihovo zadnje veliko tekmovanje. Cafu in Zidane lahko gresta med upokojence tudi brez nove lovorike, saj sta že občutila slast zmagoslavja ob naslovu svetovnega prvaka. V ostro poslovilno bitko se krenili številni veterani in videli bomo labodji spev marsikaterega asa.

Nemški vratar Jens Lehmann bo oktobra star 37 let in šele na jesen kariere je osebno vojno z Oliverjem Kahnom odločil sebi v prid. Lehmann je na dveh prvenstvih (1998 v Franciji in 2002 v Aziji) sodeloval le kot moralna podpora nedotakljivemu Oliju. Zato je kljub desetletnemu reprezentančnemu stažu zbral le 30 nastopov. Vrhunci njegove kariere so bili nastopi v ligi prvakov z Borussio iz Dortmunda in Arsenalom, s katerim je bil letos v pariškem finalu izključen že v prvem polčasu.

Piko na i mednarodni karieri bo postavil legendarni švedski napadalec Henrik Larsson. Na velikem svetovnem nogometnem odru je že od prvenstva v ZDA leta 1994, kjer je vzbujal pozornost s pričesko in golom na tekmi za tretje mesto. Blestel je v klubskem in reprezentančnem dresu. V zgodovino kultnega škotskega kluba Celtic Glasgow se je zapisal z 221 nastopi in 174 goli, z Barcelono je postal evropski prvak, v rumeni majici švedske reprezentance je na 90 tekmah dosegel 35 golov. Čeprav je trener Frank Rijkaard 35-letnega napadalca prosil, da ostane na Nou Campu, se je odločil, da bo kariero sklenil v matičnem Helsinborgu na Švedskem, iz katerega je pred 13 leti odrajžal v svet.

Philipp Cocu, 35 let, ima že desetletje eno glavnih vlog v nizozemski reprezentanci. Menjavali so se selektorji Hiddink, Van Gaal, Rijkaard, Advocatt, Van Basten, a Cocu je bil pri vseh pomemben člen, ki je tri zadnje velike turnirje sklenil v polfinalu.

36-letni kapetan Brazilije Cafu je nogometni unikat. Je edini igralec na svetu, ki je igral v treh finalih svetovnih prvenstev. Serijo nastopov je začel leta 1994 v ZDA, ko je vskočil s klopi, zamenjal Jorginha in se veselil naslova svetovnega prvaka po enajstmetrovkah. Štiri leta kasneje je pokal prepustil Francozom. Leta 2002 je kot kapetan dvignil zmagovalni pokal. Zob časa ni načel kakovosti njegove igre - še vedno je eden najboljših bočnih igralcev na svetu. Tudi Italijan Alessandro Del Piero (32 let) bo velikim turnirjem verjetno pomahal v slovo. Ikona Juventusa v zadnjem času bije bitko s slabo formo in poškodbami. Poslovila se bo tudi generacija, rojena leta 1972. Nekdanji in sedanji ideolog igre Juventusa, Francoz Zinedine Zidane in Čeh Pavel Nedved sta napovedala, da bosta spustila zastor nad karieri, v katerih skoraj ni več prostora za nove lovorike, je pa tudi velika bolečina. Zidane se je pred štirimi leti poslovil od mundijala po predtekmovanju, Nedved ga sploh ni videl, ker je Češka v dodatnih kvalifikacijah izpadla z Belgijo. Zadnjo priložnost za lovoriko ima tudi 34-letni Figo, portugalski rekorder s 120 nastopi za reprezentanco.