Tekmovalni mini golf se je v zahodni Evropi razvil kmalu po koncu druge svetovne vojne. Danes je v Svetovno mini golf zvezo (WMF), ki je krovna organizacija, vključenih 36 nacionalnih zvez in registriranih okoli 20.000 igralcev. V Sloveniji začetki organiziranih tekmovanj segajo v leto 1997, ko je blejski navdušenec (danes predsednik slovenske mini golf zveze Sergej Učakar) obnovil igrišče in priredil prvi turnir v klasičnem malem golfu. Drugače pa je bilo igrišče zgrajeno leta 1964, otvoritveni udarec pa je 15. avgusta izvedel takrat priljubljeni jugoslovanski filmski igralec Mija Aleksić.

Danes se poligon na Bledu uvršča med največje tovrstne objekte v Evropi. S tekmovalnim mini golfom se je pri nas zaenkrat mogoče ukvarjati prav v "gorenjskem biseru", saj le tam vlada pripravljenost organiziranja tekmovanj, največjo pomanjkljivost predstavlja predvsem zelo slaba vzdrževanost večine ostalih igrišč po Sloveniji. Z leti so tekmovanja pridobivala na veljavi in v začetku leta 2000 je bilo na Bledu ustanovljeno športno društvo Mini golf Bled, ki je motor te igre pri nas, čez dve leti pa še Mini golf zveza Slovenije, kar je za slovenske tekmovalce pomenilo možnost udeležbe na mednarodnih turnirjih v tujini - predvsem tistih na najvišji ravni, tudi evropskih in svetovnih prvenstvih.

Mali golf lahko igra vsakdo, ne glede na spol ali starost, za igranje pa sta potrebna zgolj čas in dobra volja. Za razliko od "velikega brata", bolj znanega golfa, je pri tem športu potrebna le ena palica, koristno pa je, če ima igralec na razpolago več različnih žogic, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, teži, strukturi, odbojnosti in trdoti. Mini golf namreč v dobršni meri temelji na odbojih žogice od mejne ograde igrišča, od zahtevnosti in različnosti ovir na progi, dolžine ter nagnjenosti terena. Od vremena je odvisno, katero žogico je najkoristneje uporabiti. Najboljši igralci na svetu razpolagajo z večjim številom le-teh in si s tem povečujejo možnost zadetka s čim manj udarci, vendar je za začetnika povsem dovolj, da ima na voljo tri ali štiri. Najboljša in najbolj cenjena "oprema" vsakega igralca je, verjeli ali ne, njegova koncentracija, ki je glavna vrlina najboljših. Ti večinoma potrebujejo le en ali največ dva udarca na stezi. Začetnikom ne sme prehitro zmanjkati velike mere zbranosti, potrpežljivosti, treninga in močne volje, ampak tako je v vsakem športu, zatorej mini golf ni izjema.