"Je to kakšna rekreativna prireditev?" so se spraševali ljudje v prekmurski ravnici, ki so se slučajno našli ob progi letošnje slovenske pentlje. Kljub temu, da konkurenca na dirki še nikoli ni bila tako močna, so zveneča imena tega športa bolj spominjala na rekreativce, saj je bila njihova hitrost zelo nizka. A tako so menili tisti, ki se na ta šport ne spoznajo. Resnica je drugačna. Gre za izkušene tekmovalce, ki so točno vedeli, da brezglavi napadi ne bi imeli smisla, zato so varčevali moči za naslednji dve, mnogo zahtevnejši etapi, ki bosta odločili končnega zmagovalca.

Nekaj napadov je sicer bilo, ampak bolj ali manj zaradi gorskih letečih ciljev - od Slovencev sta se na njih najbolj izkazala Matej Gnezda (Radenska Power Bar) in Borut Božič (Perutnina Pruj). Slednji je pokazal izjemno motiviranost, Ptujčani so si močno želeli, da odlično sezono na tujih kronajo še na domačih cestah. Tako so v zadnjem delu najdaljše letošnje etape prevzeli pobudo in jo zadržali do konca. V sprintu nekoliko v klanec v center Brežic se je izkazal prav Božič, ki je imel veliko več moči od izkušenega legionarja Gorazda Štanglja (na slovenskem krogu je nastopal že leta 1993).

"Res smo si želeli to zmago, za katero je zaslužna vsa ekipa na čelu z Matijo Kvasino in Radom Rogino. V zadnjih dveh kilometrih sta naredila selekcijo, tako da nas je v boju za zmago ostalo le sedem. Lepo je obleči rumeno majico in upamo, da jo bomo nosili do konca. Sam zato sicer nimam veliko možnosti, upam pa, da jo bom jutri predal Juretu Golčerju," je bil zadovoljen kolesar iz Idrije.

Štangelj zaradi drugega mesta ni bil razočaran, saj je do njega prišel nepričakovano, ni namreč tipični sprinter. Zato pa je s svojim uspehom napovedal boj za končno zmago, ki je do zdaj še nima. Leta 1998 je v dresu Krke Telekoma zasedel drugo mesto, za moštvenim kolegom Brankom Filipom je zaostal le sekundo: "Lepo je tekmovati doma, še lepše je tu doseči uspeh. Jutri bomo videli, kaj se da storiti. Pri Lampreju imamo motive, na vzponu na Sveto goro bomo poskušali izvleči maksimum. Ker je cilj v klanec, posebne taktike nimamo, odločila bo namreč moč posameznikov."

Petkova druga etapa se bo začela v Medvodah, po 183 kilometrih pa se bo končala na Sveti Gori pri Novi Gorici.