Ekošola kot način življenja je program, ki je v naši državi že od vsega začetka zastavljen nekoliko širše kot mednarodni program Eco Schools. Nada Pavšer, ki je prva začela uvajati omenjeni mednarodni program v slovenske šole, je že pred desetimi leti želela poudariti, da pri ekošolah ne gre zgolj za posamezne okoljevarstvene projekte skupine zagnanih otrok, ampak za sistematično okoljevarstveno delovanje šole kot celote.

Na ekošolah si učenci in učitelji prizadevajo za vrednote, kot so obzirnost, varčnost, spoštovanje naravne in kulturne dediščine, narave in življenja sploh, solidarnost, nenasilje, strpnost in ustvarjalnost pri iskanju novih rešitev v smeri trajnostnega razvoja. S takim pristopom je program Ekošola kot način življenja odlično dopolnilo teoretičnemu znanju, ki ga učenci pridobivajo v slovenskih šolah in hkrati gradi sistematičen pristop pri uvajanju načel trajnostnega razvoja v šole. Skratka, ekošola je šola za življenje v prihodnosti, je objavljeno na spletnih straneh programa.

"Po desetih letih delovanja lahko rečemo, da je program Ekošola kot način življenja pomembno vplival na razvoj okoljskega izobraževanja in ozaveščanju mladine in širše slovenske javnosti o pomenu bolj spoštljivega odnosa do okolja", je poudarila nacionalna koordinatorica programa Nada Pavšer.Slovenski ekošolarji se lahko prav ob obeleževanju 10. obletnice pohvalijo z najnovejšim dosežkom, z vozilom, gokartom na električni pogon. Na drevišnjo slovesnost na Ljubljanskem gradu so povabili ministra za šolstvo in šport ter za okolje in prostor, Milana Zvera in Janeza Podobnika, ki sta obljubila, da bosta rdečega malčka preizkusila pred začetkom slavnostne prireditve ob 10. obletnici ekošol. Prva vožnja se bo pričela ob 18.30 pred Ljubljanskim gradom.Ekošola je projekt evropskega združenja in je sestavni del prizadevanj Evropske unije za okoljevarstveno izobraževanje. Nosilec projekta je sklad za okoljevarstveno izobraževanje Foundation for Environmental Education - FEE, ki je bila ustanovljena z namenom, da organizirano in načrtno pospeši okoljsko izobraževanje in ozaveščanje. Metodološko je program ekošole sestavljen iz sedmih korakov, usklajen je s standardi ISO 14001, prilagojenimi za vzgojno-izobraževalni program. Pobudniki, da se šola lahko vključi v ekološki program, so lahko učenci, učitelji ali ravnatelji. Najbolj nujne teme so, ki naj obravnavajo šolarji, so varčevanje z vodo in preprečevanje onesnaževanja, zmanjševanje količine odpadkov in ločeno zbiranje, varčevanje z energijo, uporaba alternativnih virov ter zdrava prehrana in promet in okolje.