Zaradi poškodb je maroški velešampion izpustil lansko sezono in po štirih zaporednih naslovih svetovnega prvaka na 1500 brez boja prepustil krono. Na mednarodno sceno se je želel vrniti na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Moskvi, a so bile bolečine v križu prehude. "Dokončno sem se odločil, da končam športno kariero," je s solzami v očeh Hicham El Guerrouj objavil prejšnji teden na tiskovni konferenci v Casablanci. Da se bo tako odločil, je dal pred dvema mesecema vedeti že maroškemu novinarju, ko mu je na vprašanje, kaj dela, odgovoril: "Za seboj imam veliko neprespanih noči, saj ves čas razmišljam, kaj bom počel po koncu kariere." Trener najboljšega tekača doslej na 1500 m Abdelkader Kada je v Casablanci pristavil: "Veliko sva poskušala, a prišla do dejstva, da Hicham ni sposoben doseči pripravljenosti, ki ga je krasila vso kariero. Zato sva se odločila, da je bolje, da šprinterice postavi v kot."

Športna kariera 31-letnega Maročana (175 cm visoki in 63 kg težki sedaj že nekdanji atlet je bil rojen 14. septembra 1974) je bila izjemna. Da je izjemen atlet, je svetu pokazal v njegovem najsrečnejšem mestu, kjer so bili grški bogovi velikemu verniku korana vedno naklonjeni. Na svetovnem prvenstvu v Atenah je na 1500 m prekinil šestletno vladavino Alžirca Noureddinea Morcelija. Leto kasneje je slovitega Morcelija zbrisal z zemljevida aktualnega svetovnega rekorderja, ko je v Rimu na 1500 metrov kar za sekundo izboljšal najboljši dosežek v zgodovini.

El Guerrouj je v osmih letih v teku na 1500 m doživel le štiri poraze. Najbolj boleč je bil gotovo na olimpijskih igrah v Sydneyju, kjer je z naskokom veljal za prvega favorita, a je imel v ciljnem šprintu več moči Kenijec Noah Ngeny. Olimpijska rana je bila velika in še bolj boleča. Z dvojno zmago in uspehom nad Bekelejem v tekmečevi paradni disciplini pa jo je El Guerrouj pravljično zacelil v grški prestolnici. Zadnji poraz je Maročan doživel v pred dvema letoma v Rimu, ko je ciljno črto na veliko začudenje slehernega spremljevalca atletike pretekel šele kot osmi.

Besede Lamina Diacka , predsednika Mednarodne atletske organizacije (IAAF), dajejo težo športni nesmrtnosti El Guerrouja: "Hicham je živa legenda našega športa."