Slovenski hokejisti, ki so pred kratkim nastopali na svetovnem prvenstvu skupine A v Latviji, so si pred leti izmislili, da so risi, zato so si na prsi dresov "naslikali" zver. Predsednik Hokejske zveze Slovenije Ernest Aljančič in njegovi sodelavci so ob premierni uvrstitvi reprezentance med svetovno elito pred leti najeli priznano oblikovalsko agencijo, ki se je odločila za to potezo. Na dresih se je znašla glava risa, ki živi tudi v slovenskih gozdovih, čeprav je bil iztrebljen že leta 1851. Leta 1973 so v Trnovec v Kočevskem rogu izpustili tri pare risov, žival pa je sedaj zaščitena in prepoznavna tudi po dresih hokejske reprezentance. "Z risi smo zadeli v polno. Dresi so se prijeli med navijači, nad njimi pa so navdušeni tudi v tujini. Pohvalili so nas Slovaki, ris je všeč Rusom, Čehom... Ker imajo omenjene države podobne zastave kot Slovenija, so naši hokejisti prav zaradi risa veliko bolj prepoznavni, kot bi bili sicer," razlaga Špela Predan s hokejske zveze. Hokejska reprezentanca je sicer edina, ki ima na dresih vse tri barve slovenske zastave, a nima zelene, ki jo je priporočil OKS.

Košarkarska reprezentanca po svoji zunanji podobi ne izstopa preveč. Že od nekdaj namreč prisega na klasično zeleno-belo kombinacijo, v zadnjem času je le odtenek zelene barve precej svetlejši in bolj poživljajoč. "S temi stvarmi je tako, da se držimo priporočil Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta narekujejo nekaj med zeleno-belo-modro kombinacijo, mi pa smo se odločili za zeleno-belo. Pri moških reprezentancah bomo pri teh barvah vztrajali še naprej, pri dekletih pa bomo uvedli modro-belo. Ker je dovoljena barva tudi rdeča, razmišljamo o tem, da bi vključili še to," se je o možnih košarkarskih kombinacijah razgovoril direktor reprezentanc Tone Krump in potrdil, da bo slovenska reprezentanca tudi na premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu avgusta na Japonskem odeta v zeleno-belo.

Slovenski nogometaši že dolgo nastopajo v beli in zeleni športni opremi. "V statutu OKS piše, da morajo biti barve dresov modre in zelene, vendar ta kombinacija ni šla skupaj. Zaradi tega smo imeli še težave s proizvajalci. Sklenili smo kompromis in za osnovno barvo določili belo, ki je `prijaznejša` do sponzorjev, ter ji dodali še zeleno. Nekateri so nam očitali, da nimamo grba, vendar je to običaj v nogometnem svetu. Tako kot 95 odstotkov reprezentanc imamo na dresih logotip zveze, pred časom pa smo se odločili še za slovensko zastavo na rokavu, ker so pravila to dopuščala," je o barvah in nacionalnih simbolih povedal generalni sekretar nogometne zveze Slovenija (NZS) Dane Jošt . Njegov kolega Leopold Kalin pa je razložil samosvoje stališče Rokometne zveze Slovenije: "Za svetlo modre drese smo se odločili pred evropskim prvenstvom, ki smo ga leta 2004 organizirali v Sloveniji. Ta barva je bila všeč igralcem, bolj pa ustreza tudi sponzorjem. Dokler bomo imeli istega proizvajalca opreme, barv ne bomo menjali. Zeleno-modra kombinacija, ki jo je predpisal OKS, ni v redu, ker se odtenki med posameznimi dobavitelji preveč razlikujejo."