V finalu so se tri krone poigrale s Češko, s katero se je v prvem delu tekmovanja dostojno kronala tudi Slovenija, ljubitelji najhitrejše športne igre pa po prvenstvu v Latviji kljub temu ne bodo govorili le o Švedih. Kljub temu, da so Kanadčani ostali brez kolajne (v tekmi za tretje mesto so jih potolki Finci), je svetovno prvenstvo brez dvoma zaznamoval mladi Sidney Crosby. 18-letnik iz Halifaxa v Novi Scotii je v Kanadi nekaj takšnega kot Anže Kopitar v Sloveniji. Navijači ga obožujejo, strokovnjaki mu napovedujejo izjemno kariero. Nekateri celo pravijo, da bi lahko postal najboljši hokejist vseh časov.

Crosby se je v hokej zaljubil že v rosni mladosti. Ko je bil star dve leti in pol, je njegov oče tla kleti prebarval tako, da so spominjala na ledeno ploskev. Crosby je poprijel za palico in se kar v supergah in z žogico za tenis podil naokoli. Nekaj mesecev kasneje je že stal na drsalkah, pri sedmih letih pa je dal svoj prvi intervju. Že tedaj je tako izstopal, da so vsi vedeli, da bo nekoč zvezdnik v ligi NHL. Leta 2003, ko je bilo Sidneyju vsega 15 let, je v šolski ligi na 57 tekmah zabil kar 72 golov, zbral še 90 podaj ter imel skupno neverjetnih 162 točk in njegovih potencialov se je že zavedal tudi legendarni Wayne Gretzky. Ko so nekdanjega hokejista novinarji povprašali, če bi ga sploh lahko kdaj kdo zamenjal na prestolu najboljšega vseh časov, je mirno odgovoril: "Seveda. To je Sidney Crosby." Dve leti kasneje je bil na naboru lige NHL pričakovano izbran kot številka ena in njegova profesionalna kariera se je začela. Že v prvi sezoni pri Pingvinih iz Pittsburgha je dosegel več kot sto točk (102, 39 golov in 63 podaj na 81 tekmah) ter v hipu poleg Aleksandra Ovečkina postal najbolj vroč obraz najmočnejše hokejske lige na svetu.

Hokejski LeBron James, ki pravi, da se recept za njegove uspešne igre skriva predvsem v tem, da obožuje hokej in da se je vedno z velikim veseljem podil za ploščkom, je že v prvi sezoni v ligi NHL izdal celo avtobiografijo, njegovo ime nosi tudi televizijska oddaja o hokeju na ledu. "Liga NHL ima toliko gledalcev zaradi Gretzkyja in Maria Lemieuxa. Sedaj potrebuje novega zvezdnika, ki bo poskrbel, da ti gledalci ne bodo odšli drugam. Sidney Crosby lahko poskrbi za to. Postal je idol številnih mladih in poskrbel, da se o ligi NHL znova piše po celem svetu," je prepričan hokejski poznavalec Barry Melrose .

"S tem, kar poročajo mediji, se ne obremenjujem. Ne zanima me nalepka `novi Wayne Gretzky`, rad bi le še naprej užival in brez večjih obremenitev igral na svoj sproščeni način. Če bom poleg tega še kaj osvojil, bom še toliko bolj srečen," razlaga Sidney Crosby , ki je že pred dopolnjenimi dvajsetimi leti postal milijonar.