"Na to sem že računal, nikoli pa ne moreš biti povsem prepričan. Čeprav sem bil po prvih preizkušnjah že zagotovo v reprezentanci, sva se s trenerjem vseeno posvetila izračunom (odstotki zaostankov za zmagovalcem na izbirnih preizkušnjah, op. a.) in se na vse pripravila. Na zadnjih dveh tekmah minuli vikend v Tacnu namreč ničesar nisva želela prepustiti naključju, ker teoretične možnosti, da se kdo drug vrine vmes, vedno obstajajo," je razmišljal Jošt Zakrajšek in dodal, da je bilo tokrat lažje tudi zato, ker se je prejšnja leta tresel do zadnjega, saj nikoli do samega konca ni vedel, ali bo ali ne bo uvrščen v reprezentanco. Boji za tretje mesto so bili letos zares ogorčeni, razlike med tekmovalci pa minimalne. Mladi tekmovalci so dokazali svojo konkurenčnost, pri kanuistih je, denimo, izjemno hiter, a nenatančen Benjamin Savšek, kar je dober obet za slovenske krotilce brzic. "Poleg Benija je hiter tudi Marko Mihelič. In to je dobro, ker boljši, kot so oni, boljši sem tudi sam in mi vsi. Kako dober si, pa se tako ali tako vidi šele potem, ko greš iz Slovenije, na tekmah svetovnega pokala," je dejal Zakrajšek, ki ga v tem času, tako kot mnoge druge, pesti alergija na cvetni prah.

Nekoč je Jošt treniral košarko, nato pa žogo zamenjal za veslo. "Košarke sem se naveličal, pa tudi večji individualec sem. Moštveni športi mi precej manj ustrezajo. Pri kanuju si odvisen od samega sebe, tudi odgovornost moraš prevzeti sam. Drugače pa še plezam, a čedalje manj, ker je vedno manj tudi prostega časa," je razložil Bunka, kot ga kličejo prijatelji in sotekmovalci, in pojasnil, od kod mu vzdevek: "Ko sem bil še mladinec, smo imeli priprave v Solkanu. Takrat sem nosil ozko, oprijeto majico in ne vem, zakaj že, sem napel mišico. Pa je ratala bunkica."

Ker je nadvse aktiven, je moč Zakrajška srečati tudi na Triatlonu jeklenih ali razvpiti preizkušnji "Dolomitenman". "Ja, `fajn` je `probat` še druge stvari, še toliko bolj, če so povezane z mojim športom. Za nameček pa lahko vedno določene stvari prenašaš iz ene panoge v drugo. Kdaj pa kdaj pogruntam kakšno stvar, ki sicer nima nobene povezave z mojim športom in se zdi čisto mimo, pa jo lahko kasneje vseeno uporabim pri veslanju," je odvrnil član kajakaškega kluba KD Tacen Slovenica, ki težko stoji pri miru.