Za najkoristnejšega igralca (MVP) je bil drugo leto zapored izbran košarkar Phoenixa Steve Nash. S tem je postal šele drugi organizator igre v zgodovini lige za Magicom Johnsonom, ki mu je uspelo osvojiti več kot eno že omenjeno priznanje in šele deveti, ki mu je to uspelo v dveh zaporednih sezonah. Izmed 125 novinarjev in komentatorjev ga je kar 57 postavilo na prvo mesto, skupaj pa je zbral 924 točk. Mnogi so glede na to, da je Kobe Bryant odigral fenomenalno sezono in na eni tekmi dosegel celo 81 točk, kar je drugi dosežek v zgodovini, naslov že pripisovali njemu. A če upoštevamo dejstvo, da je Nash popravil svoje strelsko povprečje iz prejšnje sezone za 3,3 točke, kar je drugi največji skok povprečja po osvojeni lovoriki MVP v zgodovini (za Larryjem Birdom iz sezone 1984/85), in to, da je kar šestim svojim soigralcem pomagal do najboljšega strelskega povprečja v karieri, je lahko zaključek le en - da jo je osvojil povsem zasluženo.

Poleg tega je 32-letni "Mali Kanadčan" Sonca pripeljal do drugega zaporednega naslova Pacifiške divizije, in to kljub temu, da so manjkali kar trije od petih najboljših strelcev moštva iz minule sezone. Amare Stoudemire je praktično celotno sezono izpustil zaradi poškodbe, Quentin Richardson (New York) in Joe Johnson (Atlanta) pa sta zamenjala klub. Mnogi trdijo, da si je s tem uspehom že zagotovil mesto v hiši slavnih. Drugo mesto v glasovanju je osvojil LeBron James (688 točk), tretje pa Dirk Nowitzki (544). Kobe Bryant je s 483 točkami pristal šele na četrtem mestu.

Novinec, ki je v letošnji sezoni prikazal najboljše igre, je nekdanji soigralec Boštjana Nachbarja Chris Paul iz New Orleansa. Osvojil je neverjetnih 124 od možnih 125 prvih mest na glasovnicah novinarjev in komentatorjev ter svoje moštvo skorajda popeljal v končnico. Paul je bil četrti izbor na lanskem naboru in je šele peti igralec, ki je bil prav vsakič izbran za novinca meseca. Dosegel je 16,1 točke in 7,8 asistence na tekmo, bil pa je tudi najboljši "kradljivec" žog v ligi (175), s čimer je postal šele drugi novinec, ki mu je uspel tak dosežek.

Najboljši obrambni igralec je Ben Wallace iz Detroita. To je že četrto priznanje za "Big Bena". S tem je postal edini košarkar v zgodovini, ki je osvojil nagrado štirikrat v petih sezonah. Z 11,3 skoka, 2,2 blokade in 1,8 ukradene žoge na tekmo je Detroitu, ki je imel tretjo najboljšo obrambo v ligi, pomagal do naslova Centralne divizije in najboljšega razmerja med zmagami in porazi (64-18) v zgodovini kluba. Nagrado za najboljšega šestega igralca je dobil košarkar Memphisa Mike Miller, priznanje, imenovano po Redu Auerbachu, zgodovinskemu trenerju, ki je Boston popeljal do devetih naslovov prvaka in jo podeljujejo najboljšemu trenerju sezone, pa je letos pripadlo strategu Dallasa Averyju Johnsonu. Tako je postal prvi trener v zgodovini kluba, ki se lahko pohvali s tem priznanjem, ob tem pa je Dallas popeljal do razmerja 60-22, s čimer je izenačil rekord kluba.