Scenarij so napisali Igor Bašin , Barbara Kelbl in režiser filma Igor Zupe . Film Pankrti - Dolgcajt z dokumentarnim gradivom in izseki okoli sedemdesetih intervjujev z ideologi družbenih sprememb, takratnimi glasbenimi novinarji, glasbenimi sodobniki Pankrtov in posamezniki, ki so botrovali nastanku njihove ključne plošče (tako v Sloveniji kot na območju bivše Jugoslavije), pripoveduje zgodbo o okoliščinah nastanka prve slovenske punk skupine, začetnih koncertih in izdaji prve velike punk plošče v vzhodnem bloku, ki je izšla na kulturni praznik leta 1980. Dimitrij Rupel jo je takrat v svoji recenziji uvrstil med "to morate preslišati".

Pankrti so na njej odrazili stanje takratnega duha, ki se je utapljal v dolgčasu. "V tem času ni bilo dosti lokalov, še tisti skromni, ki so bili, pa so se zapirali ob desetih zvečer. Potem pa so prišli Pankrti," pravijo intervjuvanci v filmu. "Takrat nihče v Sloveniji ni vedel, kaj je punk. Koncerti Pankrtov so prinesli sproščeno vzdušje, bili so nekaj povsem drugega kot vsi dotedanji."

"Pankrti so na naslednje generacije vplivali vsaj tako, da so pokazali, da se da delati kakovostno avtorsko glasbo," pravi Gregor Tomc , sociolog in ustanovni član Pankrtov. Mnogi teoretiki menijo, da brez njih ne bi bilo ne Buldožerjev ne Laibachov. V središču dokumentarca je Marin Rosić (pevec skupine Carina), ki mu je glasba Pankrtov spremenila življenje - spoznal jo je pri 15 letih in ji ostaja še vedno zvest. "Punk zame ostaja sinonim tistega, kar je dobro, besedila Pankrtov pa se mi zdijo danes skoraj še bolj aktualna, kot so bila v osemdesetih." Režiser filma Igor Zupe pravi, da je želel z dokumentarcem predvsem pokazati, kaj je danes ostalo od tedanjega časa. "Na neki način živimo osemdeseta danes. Smo dežela, kjer ne vladajo pravila, temveč izjeme - pozitivne in negativne. Pankrti so bili pozitivna izjema osemdesetih," pravi. "Odmevi, ki so prišli po prvi plošči, so naš šele prepričali, da nadaljujemo. Vedeli smo, da bomo naredili velik dogodek, vendar nismo verjeli, da bo to v Sloveniji naletelo na kakšen odziv," je povedal pevec Pankrtov Peter Lovšin .