Po enoletnem igranju na Danskem se je Frešerjeva vrnila na Galjevico, a zdaj spet odhaja. V stik s klubom, ki je krog pred koncem prvenstva že postal španski prvak, je prišla prek Tanje Medved. Igralka španskega kluba in reprezentantka SČG je njena menedžerka, Anja pa je podpisala dveletno pogodbo. "Za vrnitev z Danske je bil glavni razlog domotožje. Zakaj spet odhajam? Predvsem zaradi spremembe okolja. A verjamem, da bom imela vsaj več obiskov, kajti Španija je bolj mamljiva kot Danska," v šali pravi levoroka Anja Frešer in dodaja: "Pogodbo lahko prekinem že po prvi sezoni, če ne bom zadovoljna. To je moja zadnja pogodba v karieri, kajti po vrnitvi iz Španije bom igranju rekla zbogom."

Anja priznava, da je poleg tekmovalnih motivov pomembno vlogo odigral tudi denar. "Glede na to, da nisem več najmlajša, sem dobila dobro ponudbo, ki je nisem mogla zavrniti. Imela sem tudi nekaj ponudb iz Danske, a tam sem že bila. Španija je že od nekdaj moja rokometna želja in izziv," pojasnjuje 181 centimetrov visoka Frešerjeva, katere prvi vzornik je bil Iztok Puc, v zadnjih letih pa se najbolj navdušuje nad Bojano Petrović-Popović, nekdanjo soigralko v Slagelseju, čeprav je ta od nje mlajša pet let.

Trenutno Anja obiskuje tečaj angleščine, ima pa že nekaj literature za učenje španskega jezika. A pomanjkanje časa je ne pesti le pri jeziku, ampak tudi pri obiskovanju domačih v Selnici ob Dravi (mame Ivanke in starejšega brata Mateja) ter hišnih ljubljencev: dveh muc in dveh psičkov pasme bernski planšarski ovčar - devetletne Ule in dveletnega Artyja, ki ga je vzela iz zavetišča. Že nekaj let je v resni zvezi s fantom Alešem, o tem, ali bo odšel z njo v Španijo, pa se še nista dogovorila, saj ima on v Sloveniji redno službo.

"To je moj `fetiš`, moja razvada," pojasnjuje Anja dejstvo, da je velika ljubiteljica ročnih ur. "Imam jih več kot deset. A niso le razstavljene v stanovanju, ampak jih tudi nosim. Katero vzamem, je odvisno od priložnosti, obleke in podobnega. Ne kupujem prestižnih in zelo dragih ur, seveda pa tudi ne `zanič robe`," opozarja Štajerka, ki priznava, da je pri hrani izbirčna (ne mara gob, sir je le topljen na pici, ima pa rada meso), za štedilnikom se dobro znajde, med gospodinjskimi opravili pa najbolj sovraži likanje.

Slovo od reprezentančnega dresa je napovedala po junijskih kvalifikacijskih tekmah proti Bolgariji za nastop na decembrskem EP na Švedskem: "Ne bom si premislila. Tudi uvrstitev na EP odločitve ne bo spremenila. Enostavno ne zmorem več zahtevnega klubskega in reprezentančnega ritma. Nisem več med mladimi, veliko se `trošim`, časa za regeneracijo pa ni. Iz sezone v sezono imam večje težave s poškodbami, ki jih enostavno sploh ne štejem več. Razlog so seveda leta in `iztrošenost materiala`."

S tem, kaj bo počela po karieri, v kateri je doslej igrala za Branik, Olimpijo, Krim (dvakrat) in Slagelse, se še ne ubada: "Z rokometom se ukvarjam že dvajset let in ne predstavljam si, da bi v življenju počela še kaj drugega. A lahko se zgodi marsikaj, čeprav nimam ambicij biti trenerka članske ekipe. Morebiti bi se ukvarjala z mlajšimi." Študij na Fakulteti za šport in kasneje na Visoki poslovni šoli je pustila zaradi rokometa, med igranjem za Olimpijo pa je devet mesecev delala tudi na obrambnem ministrstvu in opravila pripravništvo. "Na VPŠ sem dobro začela, a sem potem odšla na Dansko. Tam sem imela študij na daljavo, toda ni šlo. Ugotavljam, da ekonomija ni zame, saj gre za čisto `piflarijo`, v kateri pa se ne znajdem."

Po vrnitvi z Danske, kjer je eno sezono igrala za Slagelse, rokometašica Anja Frešer spet odhaja v tujino, tokrat v Španijo. Foto: Luka Cjuha, dokumentacija Dnevnika