Ostroge iz San Antonia so doslej trikrat osvojile šampionski prstan, nikoli pa se jim ni podvig posrečil dvakrat zapored. Pri letošnjem poskusu bosta morala po najboljših močeh odigrati tudi Nesterović in Udrih. Trener Gregg Popovich ceni njun prispevek in meni, da sta pomembna člena ekipe: "V našem moštvu je nekaj `zvezdnikov` in ostali se jim pač morajo prilagoditi. Rašo je `velik` fant, je član naše ekipe že nekaj let in zelo dobro ve, kaj od njega pričakujemo na igrišču. Veseli me, da se odlično razumeta s Timom Duncanom. Beno Udrih je mlad igralec, ki pa ima vrhunske sposobnosti. Odigral je odlično prvo sezono. Na začetku druge je več sedel, saj je prednost dobil izkušenejši Nick Van Exel. Ko se je poškodoval, je Beno dobil priložnost in odlično izkoristil minute, ko je bil na igrišču. Je prefinjen košarkar, naravno talentiran branilec, eden najboljših podajalcev v ekipi in zelo dober strelec. Ob tem je hitrejši in `trši` kot marsikdo misli. Z obema Slovencema smo zadovoljni, saj sta tudi izven igrišča prijazna fanta, v celoti sta sprejela filozofijo našega moštva. Sodelujeta v naših humanitarnih aktivnostih in dejavnostih v dobro lokalne skupnosti. Na treningih trdo delata in nasploh sta se odlično vključila v ekipo."

Rašo je predvsem v zadnjem delu sezone igral nekoliko manj, saj je bil Mohammed v odlični strelski formi. A zaradi tega se ni obremenjeval: "Čakam na svoj trenutek, ki bo nedvomno prišel. Za obrambo šampionskega prstana bomo potrebni čisto vsi in pokazati bomo morali vse, kar znamo. Pričakujemo, da nam bo uspel podvig, ki doslej Ostrogam še ni uspel. Letos nimamo najboljšega rezultata v rednem delu prvenstva, tako da bomo v finalu morali vsaj enkrat zmagati v Detroitu, ki bo naš najverjetnejši nasprotnik," ocenjuje Rašo Nesterović .

Beno Udrih je letos močno napredoval in pridobil zaupanje soigralcev in trenerske ekipe: "Zdaj vse akcije lahko odigram z zavezanimi očmi. Tu se res dobro počutim. To je najbolje organiziran klub v NBA, imam slovenskega soigralca, z menoj je tudi prijatelj, ki tu študira. San Antonio premore krasno publiko, ki nas fanatično podpira, obenem pa razume, da je v ligi veliko močnih ekip in da nikjer ni zapisano, da bomo tudi letos osvojili prstan."

San Antonio je dobro začel letošnjo končnico in prek Sacramenta napredoval v drugi krog. Zdaj bo šlo na nož. Sezona NBA bo še dolga in finale bo odločeno šele sredi junija. Kljub temu obema našima reprezentantoma v San Antoniu misli začenjajo uhajati proti Japonski, kjer bo avgusta svetovno prvenstvo. "S kolegi, ki igrajo v NBA, smo nekaj malega že govorili o tem, a nič konkretnega," je bil kratek Rašo. Beno si želi, da se zanj priprave ne bi končale tako tragično kot za lansko evropsko prvenstvo. "Letos zagotovo ne bom odigral zadnje pripravljalne tekme," se je pošalil in nadaljeval: "Na svetovnem prvenstvu so možna presenečenja in mi nimamo česa izgubiti. Če pokažemo našo najboljšo igro, lahko presenetimo vse."

S tako filozofijo se strinja tudi vselej pragmatični Gregg Popovich, ki bo imel na Japonskem (kjer bo tudi osebno spremljal tekme) skoraj pol ekipe. "Na tekmi proti Sloveniji bo reprezentanca ZDA zagotovo imela vlogo favorita, vendar to v sodobni košarki ne pomeni nič. Vse ekipe se ubadajo s podobnimi vprašanji kot ameriška reprezentanca: kdo bo poklican v ekipo, kdo bo odpotoval na Japonsko, kdo bo poškodovan, v kakšni formi bodo igralci in podobno. Sam bom emocionalno zelo razdeljen, saj bodo moji igralci nastopali za ZDA, Argentino, Slovenijo, Francijo,... Vsekakor bo svetovno prvenstvo zame dobra zabava."

Zagotovo je San Antonio najbolj slovenski košarkarski klub, v katerem imata Beno in Rašo zelo vidno vlogo. Oba sta našla mesto v ekipi in v srcih navijačev, ki ju med tekmami velikokrat glasno spodbujajo in nagradijo vsako njuno dobro potezo. Nedvomno pa je prodor slovenskih igralcev v NBA dokaz, da v Sloveniji stroka zelo dobro dela z mladimi. Po številu igralcev v NBA je namreč Slovenija na izjemnem drugem mestu, takoj za Srbijo in Črno goro.