"Veliko delam po svojem občutku. Počutim se presenetljivo dobro in čoln je hiter, čeprav je voda še mrzla. Veliko sem se naučil pri drugih športih, zlasti atletiki, in eksperimentih, ki sem jih izvajal sam s seboj. Moje telo vsako leto potrebuje več počitka. Če bi treniral toliko, kot sem pred desetimi leti, bi pregorel. Vsa letošnja sezona je ena sama improvizacija. V Črni gori je pol treninga odpadlo zaradi slabega vremena. A sezone, v katerih smo imeli podobne težave kot letos, so se vedno dobro končale. Ker sem vraževeren, upam, da bo podobno tudi letos," je bil zgovoren vidno shujšani Čop (izgubil je tri kilograme), medtem ko je starejša hčerka Ruby dala svojemu najljubšemu labodu ob veslaški luki v Zaki toliko hrane, da je bila že nevarnost, da bo potonil ali se razpočil.

Čop je pozimi spet tekel na smučeh, vendar manj kot minule zime, ker je takrat, ko je snežilo in pihal veter, raje odšel v telovadnico in se potil na ergometru. Tudi zimske višinske priprave na planini Saiser Alm v Italiji so se mu sfižile. Prijatelji Norvežani so že odhajali, ko je prišel "poveljnik slovenski rečne mornarice", nakar so mu zbolele še vse tri ženske v družini, ki ga je spremljala. "V Italiji sem bil bolj varuška in bolničar hčerama, zraven pa sem moral `crkljati` še gripozno ženo. Za smučino je bilo manj časa, zato sem vadil le enkrat na dan," je razkril Čop, ki je vožnje z motorjem opustil. Tega je lani v Radovljici le registriral, na poti domov ga je opral dež, nato pa ga je imel v garaži. Sedaj ga bo prodal.

Po prvomajskih praznikih se za teden dni z družino odpravlja v Neapelj, kamor so ga Italijani povabili na regato. S seboj bo vzel še Špika. Italijani mu plačajo letalsko vozovnico in bivanje, poskrbeli so tudi za čolne, da bosta lahko trenirala. Zraven ju čaka še tekma, želijo pa si, da bi bil Čop gost na tekmi v njihovem osmercu. "V Neaplju še nisem bil, zato bom združil koristno s prijetnim. Le na zmikavte bomo morali biti pozorni, saj baje sunejo vse, kar ni priklenjeno," je dodal Čop, ki je skupaj z ženo Petro uspešno vodil tudi prireditev Miss športa. "Za vodenje podelitve oskarjev še nisem primeren. Žena je opravila glavnino dela. Največ težav je bilo, ko sem se znašel ob številnih `plonk` listkih," se je šalil Čop.