Tako se lahko podate na vožnjo s kajaki in kanuji po jezerih in mirnih rekah, odpravite na potovanja z morskimi kajaki (seayak ali sikajak), v tujini je uveljavljen kanu polo (neke vrste pola v čolnih), priljubljene pa so tudi dirke t.i. "dragon boat racing" (ekipa je sestavljena iz približno 20 članov, ki na mirnih vodah tekmujejo na razdaljo in čas - čolni so dolga plovila, ki v dolžino merijo približno 15 metrov).

Poleg kajakaštva na divji vodi je v Sloveniji veliko možnosti za rekreativno kajakaštvo na mirnih vodah. Veslate lahko po jezerih (naravnih in umetnih), zanimiva oblika rekreativne aktivnosti pa je veslanje po kraških poljih oziroma presihajočih jezerih (Cerkniško), kar je po zagotovilu ljubiteljev tega športa posebno doživetje. Za veslanje po mirnih vodah človek posebnega predznanja ne potrebuje, dobro pa se je podučiti in pozanimati o osnovah.

Tu je mišljena tehnika, predvsem pa je poudarek na varnosti. Seveda pa je odveč opozarjati, da je za divje vode potrebnega več znanja in izkušenj. Na divjih vodah je še ena izmed možnosti, za katero se lahko ogrejete, vožnja z odprtimi gumenjaki - mini rafti. V Sloveniji se s pestro ponudbo ponaša Kolpa, ki je poleti za to vrsto dejavnosti nadvse primerna.

Če spregovorimo še nekoliko o seayaku, je treba najprej poudariti, da je razvit predvsem v deželah, ki imajo velike in dobre možnosti rečne plovbe, kjer je veliko jezer (Kanada, Skandinavija) in rek ter kanalov. Pri nas je te oblike kajakaštva manj (zaradi morja oziroma njegove majhnosti), je pa vseeno priljubljena. Če menite, da je jadranje doživljanje narave, obale in morja, pa goreči ljubitelji narave in kajakaštva prisegajo, da je prvobitni stik z vodo zagotovo neprimerljiv z morskim kajakom. V to enačbo namreč vštejte poleg samega potovanja, ki je lahko prav posebna avantura, še dostop do zalivčkov in obal, ki so ostalim skrite, sonce in morje...Verjetno si lahko kar sami ustvarite sliko.

Zavedati pa se morate, da kajakaštvo ni samo spuščanje po vodah, temveč tudi prava rekreacijska in športna dejavnost, seveda pod pogojem, da to počnete intenzivno in kontinuirano v čolnih za spust. Eden izmed dobrih zgledov je, denimo, Triatlon jeklenih v Bohinju, kjer je prvi del tekmovanja 40-minutna kajakaška preizkušnja.

Poleg tekmovalnega krotenja brzic (spust in slalom), se zadnje čase vse bolj uveljavlja t.i. rodeo, pri katerem so čolni krajši, pa tudi volumen je manjši. Primerni so zgolj za izvajanje trikov, likov na vodi na valu oziroma posebnih brzicah. Ogrodje športa še vedno ostaja "klasično" veslanje, torej spusti po najrazličnejših vodah, ki so razvrščene po različnih težavnostnih stopnjah.