Če ste med tistimi, ki najemajo jadrnico, pri tem pa še niste povsem izkušeni, je dobro vedeti nekaj osnovnih zadev. Mnogi si želijo najeti specifično jadrnico, da pa bi do nje tudi prišli, je dobro opozoriti, da imajo čas za to nekje od novembra do marca ali aprila. Zakaj? Potem se začno navtični sejmi, ki so povečini turistični, in takrat je že težko dobiti (dobro) rezervacijo za želeno ali dobro jadrnico. A ljudje imajo pač posebne želje. Velja pa na tem mestu omeniti, da je veliko jadrnic slabše kakovosti oziroma določeno število le-teh zmeraj ostane prostih in so v ponudbi po principu `last minute`. Naj tu še poudarimo, da je pri najemu vse odvisno od jadralnih sposobnosti posameznika. Mnogokrat se namreč posamezniki na jadranje odpravljajo z zmotnimi predstavami, zato bomo v nadaljevanju našteli najpogostejše.

Dogaja se, da najemniki plovil zmotno pričakujejo večje kabine in udobje, kot jih sama jadrnica nudi. To se največkrat zgodi zaradi prevelikih pričakovanj. Barke so, denimo, na leto v najemu po 20 tednov. Kadar podjetje ne skrbi za njihovo vzdrževanje in servis, se plovilom obraba pozna. Mnogokrat jadrnica pred izdajo še ni nared, najemniki pa že prispejo v marino. Vedite, da se barke izdajajo običajno ob sobotah popoldan, zavedati pa se je treba, da se v pristan vrnejo šele v soboto zjutraj. Preden se z njo odpravite na novo popotovanje, jo morajo za vas predhodno pripraviti. Z njo boste namreč `preživeli` nadaljnjih šest ali sedem dni in najverjetneje si želite, da bi bilo vse v najlepšem redu. Prav zato potem, ko se enkrat vrne, na plovilo pridejo serviser, električar, plastik in jadrnico pregledajo ter odstranijo napake na njej. Ljudje so večkrat neučakani in si želijo jadrnico dobiti čim prej, saj želijo sedem dni kar najbolje izkoristiti in se jim zdi, da na ta način izgubijo dan jadranja. Ravno zaradi velike mere vznemirjenosti najemniki prešerne volje v marino prispejo že (zgodaj) zjutraj, plovila pa se največkrat izdajajo med 16. in 17. uro.

To pa še ni vse. Zavedati se morate, da boste ob predaji morali podpisati tudi določene pogodbe, ki narekujejo, kje se z jadrnico lahko nahajate in na koga se lahko obrnete v primeru težav. Vsak, ki najame jadrnico pri turistični agenciji, mora v marini (drugje tega ni moč storiti) plačati kavcijo za barko. Gibljejo se od 500 do 3.000 evrov - povprečje pa je nekje 1.000 evrov. V primeru, da vam te zahteve ne postavijo, je najbolje, da se jadrnici odpoveste in je sploh ne vzamete, saj se je takrat smiselno vprašati, če je sploh zavarovana. Človeku se namreč lahko marsikaj pripeti, stroški, ki vas ob tem lahko doletijo, pa so v primerjavi s plačano kavcijo zanemarljivi.