Kot je pri teh stvareh v navadi, novice sicer precej variirajo, o vrednosti nabora pa je, razen pri igralcih, ki so vnaprej obsojeni na uspeh (LeBron James...), najboljši razsodnik tako ali tako čas. A če bi pred letošnjim naborom izluščili prevladujoče mnenje, je to vsekakor naravnano v smeri, da se obeta eden šibkejših v zadnjih letih. Mimogrede, za najslabši draft v zadnjem času velja tisti iz leta 2000, ko je bil kot 27. v prvem krogu izbran tudi Primož Brezec, ki danes igra bolje od večine uvrščenih pred njim, za najboljšega pa brez konkurence tisti iz leta 1996, ko so v ligo NBA med drugimi vstopili Allen Iverson, Kobe Bryant, Stephon Marbury, Steve Nash, Jermaine O`Neal, Predrag Stojaković, Ray Allen, Marcus Camby, Antoine Walker, Zydrunas Ilgauskas, Derek Fisher in drugi (predvsem mlajši ljubitelji najmočnejše lige na svetu bi ob bok omenjenemu naboru sicer postavili tudi tistega izpred treh let, ko so si vozovnico za NBA pridobili LeBron James, Carmelo Anthony in Dwyane Wade).

Iz leta v leto narašča tudi število evropskih košarkarjev, ki so na naborih izbrani vedno višje (Darko Miličić leta 2003 drugi, Pau Gasol dve leti poprej tretji...), prav tako pa skorajda ne mine leto, ko med udeleženci ni slovenskih košarkarjev. A prav lahko se zgodi, da se bo to pripetilo letos. Naslednji slovenski košarkar na seznamu tistih, ki bodo verjetno nekoč zaigrali v najmočnejši ligi na svetu, naj bi bil Goran Dragič , ki bi bil letos po nekaterih predvidevanjih uvrščen šele okrog 70. mesta, že naslednje leto pa precej višje, lahko celo v prvem krogu. Zato ne čudi, da se mladi košarkar Geoplina Slovana letos nabora najverjetneje ne bo udeležil. "Predvidevam, da bom svojo prijavo umaknil, saj mi za naslednjo sezono kaže precej bolje," pravi Dragič, ki so ga nekateri ogledniki po načinu igranja še največkrat primerjali s Tonyjem Parkerjem, hvalijo pa predvsem njegovo hitrost in iznajdljivost ob prodorih, medtem ko kot slabost navajajo majhno telesno težo in celo to, da je premalo sebičen.

Izmed slovenskih košarkarjev med potencialnimi kandidati, ki bi nekoč lahko zaigrali v ligi NBA, ob Dragiču omenjajo predvsem Domna Lorbka, cel kup pa je igralcev iz klubov, ki nastopajo v ligi Goodyear, med njimi iz Uniona Olimpije tudi Yotam Halperin in Manučar Markoišvili.