V tem primeru je pač teren postavljen pokonci (ali navzdol), edino prilagojeno tehniko zahteva. To v "prevodu" pomeni, da je potrebno korak prilagoditi vzponu, zato delajte krajše. Veliko je sprememb ritma teka, nekoliko previdnejši morate biti tudi pri "sestopanju z gore", pri čemer morate pri teku navzdol paziti na blaženje. Ime gorski tek naj vas ne prestraši - dogaja se pač v gorah, planinah, gričih ali bregu za domačo hišo. Ker je Slovenija razgibana gorata dežela, je kot nalašč za gorski tek. Seveda je nesmisel predlagati tovrstno obliko gibanja in mu zatrjevati, da je to najbolj primerna rekreacija. Začetki ali osnova gorskega teka so lahko ostale sorodne aktivnosti. V hrib začnejo teči najprej tisti, ki imajo dovolj kondicije, kar je osnova. Sem sodijo aktivni planinci, alpinisti, atleti, smučarski tekači, turni smučarji, kolesarji in maratonci.

Gorski tek, tako ga nekateri opisujejo, je večno iskanje idealne hitrosti med tekom in hojo. Tu morate upoštevati svojo telesno pripravljenost, pa tudi nekaj drugih dejavnikov, denimo teren in namen. V uteho vam je lahko tudi dejstvo, da je hoja hitrejša od počasnega teka. Pozitivna plat tekmovanj gorskih tekov je, da gresta vrhunski šport in šport za vse z roko v roki, zato so prireditve nekaj posebnega ter za mnoge dodaten izziv. V Sloveniji je cestnih in uličnih tekov razmeroma malo, trend pa se nagiba k temu, da jih je iz leta v leto manj, čeprav se po drugi strani udeležba na največjih vseeno vsako leto povečuje. Razlog za zmanjšanje običajnih tekov tiči v organizaciji ravninskih, saj prireditelji obupujejo na račun zahtevne birokracije (zapore asfaltnih cest, običajno tudi glavnih prometnic). Šport se tako seli na obrobje, kar seveda ni dobro. Po drugi strani pa je pridobil gorski tek, kjer zapore cest (običajno) niso potrebne, organizacija pa je razmeroma preprosta. Skupinski štart je v dolini, cilj pa na hribu.

Za konec pa naj izdamo še eno skrivnost: mnogi, ki se udeležujejo gorskih tekov, pravijo, da je med njimi mnogo manj odkritega rivalstva in tekmovalnosti kot drugod. In prav to je tudi ena izmed prednosti gorskega teka.