"Na novo ribiško sezono smo se temeljito pripravili. Najprej smo očistili bregove Idrijce in njenih pritokov, tradicionalne akcije se je letos udeležilo kar 180 naših članov, v lovne vode pa smo vložili soško postrv in lipana. Prav tako tudi šarenke za pod trnek. Že drugo leto zapored v naših vodah lovimo brez blinkerja. Izjema so ribiči, starejši od 60 let," je povedal tajnik ribiške družine Idrija Marijan Repanšek , ki se je potožil nad lanskim upadom tujih ribičev.

Glavni krivec za to naj bi bile ribojede ptice. "S štetjem smo ugotovili, da je na našem območju stalno naseljenih več kot 200 sivih čapelj, veliki kormorani pa priletijo občasno v skupinah, v katerih je po 50 ptic. Požrešne ptice poberejo več rib, kot jih ulovijo ribiči. Vseh članov imamo 310, od tega jih je 120 iz krajev zunaj idrijske občine. Zanimivo je, da imamo med člani tudi osem Avstrijcev in od letos angleškega ribiča," je še povedal Repanšek. Prvi ribolovni dan ob Idrijci ni bilo toliko ribičev kot minula leta na ta dan. Zato pa jih je bilo več včeraj, med njimi mnogo italijanskih gostov.

Na prvi ribolovni dan je bilo zelo živahno na mostarskem jezeru, kjer se je zbralo več kot sto ljudi. Vendar ne toliko zaradi ribolova kot zaradi nove pridobitve. Namenu so namreč predali prvi privez za čolne, delo novogoriškega konstruktorja in ribiča Pavla Brumata. Seveda so se izkazali tudi ribiči, saj so iz jezerskih globin potegnili šest pravih lepotic, dolgih po 60 in več centimetrov. Med njimi je bil tudi Jože Funda . "Na jezero sem prišel zgodaj in kmalu se mi je nasmehnila sreča. Ulovil sem veliko šarenko, nekaj podmerskih soških postrvi pa sem moral spustiti nazaj v vodo. Morda bo katera od njih prijela prihodnje leto," je bil zadovoljen Funda, ki je v soboto praznoval tudi rojstni dan.

Ribiška družina Tolmin ima 400 članov, kar 20 odstotkov voda pa namenja za vse bolj, še posebno med tujimi ribiči priljubljen ribolov pod geslom "Ujemi in spusti". "Lanska sezona je bila uspešna. Prodali smo 3700 dovolilnic, kar je 28 odstotkov več kot leto prej. Za normalno gospodarjenje bi morali prodati od 4000 do 4500 dovolilnic," je povedal predsednik ribiške družine Tolmin Lucijan Rejec .

Letos so v reke vložili 2,5 tone šarenk za ribolov, lipane bodo vlagali maja, soške postrvi pa poleti. Podobno kot pri idrijski ribiški družini so tudi na tolminskem območju največji sovražniki ribičev kormorani in sive čaplje, nad katere so se letos uspešno podali s plinskimi topovi za plašenje.