V pismu, ki so ga učitelji šile v berlinski četrti Neukoelln naslovili na šolske oblasti, so zapisali, naj jim pomagajo zajeziti val vandalizma in zastraševanja. Učenci naj bi učitelje obmetavali s predmeti, tako da si nekateri učitelji ne upajo v razred brez telefona, da lahko pokličejo na pomoč.

Učitelji so se berlinskim oblastem zaradi nasilja in nediscipline med 224 dijaki, večinoma arabskega in turškega porekla, pritožili že prejšnji mesec. Policisti in višji šolski uradniki pa so razsežnosti nasilja med dijaki dojeli šele po obsežnih poročilih v nemških medijih.

Učitelji so pozvali tudi k daljnosežni spremembi nemškega šolskega sistema. Sedaj pri desetih letih učence ločijo v različne šole glede na njihove sposobnosti. Kritiki pravijo, da so tako otroci iz šol za manj sposobne na "hitri cesti do brezposelnosti".Nemški minister za izobraževanje Klaus Boeger pa je dejal, da ima 55 šol v nemški prestolnici težave s "problematičnimi študenti iz različnih družbenih okolij in z malo možnostmi v izobraževalnem sistemu". Za te težave Boeger krivi neuspelo integracijo ter zgoščenost priseljencev in socialne probleme v posameznih okrožjih.