Obtožen je, da je septembra lani skušal ubiti Francija G., moškega, ki je že leta delal pri Žbogarjevih, v zameno pa zastonj bival in jedel v njihovi hiši. Med streljanjem na Francija naj bi Dušan Žbogar ogrožal tudi varnost sosedov, tožilstvo pa mu očita še, da je kršil nedotakljivost stanovanja, kamor se je žena odselila z otrokoma, ter Andreju B. protipravno odvzel prostost, nad njim zagrešil spolno nasilje in ga prisilil, da je domnevno razmerje z ženo potrdil tudi v pisni obliki, za nameček pa naj bi mu še ukradel mobilni telefon. Kot smo že pisali, je obtoženi na sodišču zatrdil, da se je vse začelo, ko ga je žena zapustila, in sicer zaradi dveh ljubimcev, Francija G. in Andreja B. Najhuje je bilo, da mu ni več dovolila stikov z otrokoma. Franci in žena naj bi mu grozila, da ga bosta ubila, in ko je v domači hiši našel skrite tri pištole, ju je hotel le vprašati, kaj se dogaja. A ena od pištol se je ponesreči kar sama sprožila in zadela Francija G.

Strašno sem se ga bala

"Po tistem, ko smo z otroki odšli od doma, je bilo kak mesec zelo hudo. Na Vrhniki sem našla stanovanje, in ker tudi Franci G. ni imel kam iti (zadnje čase se je mož spravljal nanj, češ da nič ne dela, vseskozi je oprezal za njim, ga kritiziral...), sem mu rekla, da je lahko nekaj časa pri nas. Franci mi je že prej veliko pomagal, če je bil zraven, si tudi mož ni upal tako vpiti name. Dušan takrat ni vedel, kje živimo. Da bi to vendarle izvedel, je šel k hčerki v šolo, jo zaprl v sanitarije in ji grozil. Stara je deset let in bila je čisto iz sebe. Potem mi je kak mesec ves čas sledil, oprezal za mano z daljnogledom, mi govoril, kaj vse bo storil, če se ne vrnem domov. Strašno sem se ga bala, otroci pa tudi. Šestnajstega septembra lani je prišel pred naš blok na Vrhniki. Na vsak način je hotel v stanovanje, a mu Franci na mojo željo ni dovolil. Rinil je vrata in bil je že notri, takrat pa sem ga popršila s solzilcem, da je le odšel. Naslednjič sva se dobila trinajst dni pozneje. Rotil me je, da bi rad videl otroka, in zato smo se srečali v hiši, kjer smo prej stanovali. Za otroka se potem ni zmenil, samo prepričeval me je, kakšen zlat mož bo, če pridem nazaj. A jaz sem se že odločila, da ne bom nikoli več živela z njim. Bil je čas za odhod. Bila sem že na dvorišču, Dušan nekje na polovici stopnic, Franci, ki je prišel z mano, da me je bilo Dušana manj strah, pa na podestu. Nenadoma je Dušan iz žepa potegnil pištolo in zaslišala sem strel. Stekla sem, takrat pa sem zaslišala še en strel, in morda še enega. Ko sem se na bližnjem hribčku spotaknila in padla, sem pogledala nazaj in za sabo zagledala Dušana, ki je s pištolo meril proti meni. Stekla sem k sosedu in poklicala policijo. Ko sem šla potem ven, sem videla ranjenega Francija, ki je ležal pri orehu," je na sodišču pripovedovala Žbogarjeva žena.

Nikoli ljubosumen

Zanimivo je, da žena pravi, da obtoženi nikoli ni bil ljubosumen nanjo in ji nikoli ni očital nezvestobe. "Sicer pa sem mu bila ves čas zvesta," je zatrdila, češ, s Francijem G. sva bila vedno le prijatelja, z Andrejem B. pa sva postala intimna šele po vseh teh dogodkih. Zgolj prijateljski odnos z njo je na sodišču potrdil tudi Franci G., žrtev enega od strelov iz Žbogarjene pištole. Zatrdil je, da ima še vedno velike težave z zdravjem, potrdil pa je tudi, da je obdolženi po tistem, ko se je žena odselila, večkrat govoril, da bo ustrelil njo in sebe.

Andrej vsega kriv

Obtoženčeva tašča je bila pravzaprav edina, ki je izrekla nekaj lepih besed o Žbogarju. Omenila je sicer, da jo je enkrat pretepel in zato z njim kako leto ni govorila, da pa je imel rad svoja otroka, kupoval jima je različne stvari, pa tudi pri hiši je bil dober gospodar. "Veste, Andrej je vsega kriv, on je vse zakuhal," je na koncu zatrdila. Izpovedi Andreja B. javnost ni imela priložnost slišati. Tožilstvo Žbogarju očita, da je Andreju protipravno odvzel prostost, potem pa nad njim izvajal še spolno nasilje. Zaradi obtožb spolne narave je zaslišanje, kot je v takih primerih običajno, potekalo za zaprtimi vrati. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem sodnih izvedencev.