Koprčani so bili namreč prvi v Italiji, ki so oddajali program v barvah, zato so na njihov račun takrat prodali v kratkem času 200 tisoč barvnih TV sprejemnikov. Od leta 1975 do 1985 je bila Televizija Koper - Capodistria tretja najbolj gledana televizijska postaja v Italiji, gledanost pa je začela upadati z uvajanjem zasebnih televizij na sosednjem polotoku. Tudi ocene strokovne kritike, kot je povedal na včerajšnji novinarski konferenci ob 30. obletnici televizije Koper - Capodistria njen "oče" Dušan Fortič , so bile izjemno dobre.

Zametki takratnega TV studia Koper segajo v december 1967, ko so v program TV Ljubljana uvrstili posebno polurno oddajo za italijansko narodno skupnost La Costiera (Obrežje). Odmev, ki ga je doživela oddaja med prebivalci v sosednji Italiji, položaj oddajnika na Nanosu, ki je omogočal prodor signala globoko v notranjost sosednje države, in možnost uvedbe barvnega sistema PAL so vplivali na zamisel takratnega vodstva RTV Ljubljana in Radia Koper - Capodistria, da bi uvedli posebni televizijski program v italijanščini, ki bi ga pripravljali in oddajali iz Kopra.

Ker je bil signal TV Koper - Capodistria viden tudi skoraj na celotnem območju sosednje Furlanije-Julijske Krajine, kjer živi slovenska manjšina, so z zamejskimi organizacijami ustanovili tiskovno agencijo Alpe Adria s sedežem v Trstu, njen obstoj pa je leta 1976 omogočil nastanek prve slovenske oddaje na tej TV postaji z naslovom Odprta meja.

Tako deluje koprska televizija že več kot tri desetletja na večnacionalnem in večkulturnem območju ter na stičišču treh držav. Sedaj sodi med najrazvitejše manjšinske, regionalne in obmejne televizijske postaje v Evropi, hkrati pa je to postaja, ki je na področju manjšinskih programov orala ledino v evropskem prostoru.

Osrednja proslava ob 30. obletnici koprske televizije z naslovom Barve časa - I colori nel tempo bo 17. maja ob 21. uri v letnem prizorišču portoroškega Avditorija, popestrili pa jo bodo znani gostje iz glasbenega sveta. Neposredno jo bosta prenašali koprska in nacionalna televizija, tudi Radio Koper - Capodistria, vidna pa bo tudi na spletnih straneh RTV Slovenija. Prireditev bo brezplačna in odprta za vse, ki si jo želijo ogledati v živo.