Anže Jerše je v solzah včeraj dejanje obžaloval, navedel hude osebne stiske in zatrdil, da je pripravljen na "doživljenjsko pogojno", da bo vse popravil in da prej nikoli ni niti pomislil na kaj takega. Tudi njegova mama je kot priča zatrdila, da je bilo to dejanje nekaj izjemnega, ker je sin študent in ni bil nikoli kaznovan. Podobno se je zagovarjal tudi Dejan Dobovšek, ki je sicer prvi dal idejo za rop in bil tudi pobudnik, kako naj se zadeve lotita. Fanta sta sicer v svojih izpovedih poudarila, da bi želela čas vrniti nazaj in dejanje obžalovala: "Opravičujem se gospodu Vrečku, tožilki, vam, sodnica..." je hlipal Anže Jerše, na oko krhek fant, študent drugega letnika.

SODNICA: KAZEN NI VSE!

Čeprav je rop v skupini eno najhujših kaznivih dejanj, je sodnica Marjeta Dvornik , predsednica senata, tokrat sledila obtožbi le po kvalifikaciji, izrek mile sodbe pa komentirala takole: "Kazen eno leto zapora Jeršetu in dva meseca več Dobovšku je upravičena, ker smo upoštevali številne olajševalne okoliščine. Čeprav v javnosti v zadnjem času ne manjka pozivov k višanju kazni, v takih primerih kazen ni vse," je dejala kranjska sodnica in omenila, da sta se kljub načrtovanju in izpeljavi dejanja vsega skupaj lotila dokaj naivno. Po razglasitvi sodbe je bilo v sodni dvorani vse spet v znaku solza in objemanja - tudi svojci so bili veseli, da fantoma ne bo več treba v pripor, kjer sta bila do zdaj, na pravnomočnost bosta čakala doma v hišnem priporu!

PRITOŽBA TOŽILSTVA

Okrožna državna tožilka Marinka Marija Jeraj je po razglasitvi sodbe povedala: "Na sodbo se bom pritožila, ker je kazen prenizka!" Zagovorniki obtoženih Anton Šubic , Dušan Tršan in Janez Poljšak so bili zadovoljni, svojci celo presenečeni: "Sodba je pravična in pogumna," je dejal odvetnik Poljšak.

Dejstvo je, da poštar v napadu tako rekoč ni bil poškodovan, roparja sta denar izgubljala med begom, tretjino sta ga pozabila na kraju, tudi njuno preoblačenje in maskiranje je bilo na koncu zaradi hitre policijske akcije nepomembno. Zagotovo pa je res, da se tudi rop od ropa razlikuje in, da je taka kazen pravzaprav možnost, da se iz svojega nepremišljenega dejanja kaj naučita!