Pravzaprav je od nje ostalo bore malo. Bolje rečeno nič. Tina Pisnik je odšla med rekreativce zaradi poškodbe. Maja Matevžič se sicer trudi, a težave s poškodbami se vlečejo že dolgo. Katarina Srebotnik se zaveda, da sama ne more storiti veliko. Tina Križan, sicer nekoliko starejša, a nepogrešljiva v igri dvojic, prav tako ni več članica izbrane vrste. Razmišlja celo o upokojitvi. "Še vedno računam, da bodo dekleta še igrala v reprezentanci. Poskušala jih bom pregovoriti. Vem, da v naslednjem letu še ne, a morebiti kasneje," se ne da kapetanka Mima Jaušovec in dodaja: "Takšna generacija se rodi na sto let. Težko je pričakovati, da bomo kar bruhali igralke, ki se bodo uvrščale med 50 najboljših na svetu."

Naslednice zlate generacije so pred težko nalogo. Konec aprila jih v Bolgariji čaka nastop v prvi skupini pokala Federacij, cilj pa je tokrat "le" obstanek v skupini. "Že to bo težko, a upam na najboljše," je optimistična Jaušovčeva, ki ima na seznamu za Bolgarijo Mašo Zec Peškirič, Andrejo Klepač, Polono Reberšak, Daniro Nakič in Tino Obrez. Torej popolna menjava generacij. Na plan sicer počasi kukajo še mlajše igralke, a je težko predvideti, da bodo nekoč vrhunske tekmovalke. Zaenkrat še vedno govorimo o polprofesionalizmu, ki pa ni dovolj za vrhunstvo. "Polona Hercog je primer za vzgled. Pri 15 letih se je odločila postati popolna profesionalka. Odšla je v Italijo, se pridružila ekipi petih igralk, ki ima svoje trenerje, zdravnika, psihologa, maserja... Šolo je prilagodila tenisu, torej jo je pustila in bo na športni gimnaziji delala izpite. To je edina pot. O tenisu moraš tudi sanjati, ko spiš, posvetiti mu moraš 24 ur dnevno," pravi kapetanka.

Toda to seveda nekaj stane. Približna ocena je med 30.000 in 70.000 evri na sezono. "Polona je v svoji generaciji najboljša na svetu. Preko vez sem ji uspela najti sponzorja v Italiji, seveda pa so morali dati žegenj tudi starši. Pri njej se je vse poklopilo. Verjamem vanjo," pravi Jaušovčeva in dodaja, da so dekleta, ki so sedaj v reprezentanci, prepozno začela igrati na turnirjih WTA. Da se podobno le ne bo pripetilo tudi Poloni.