A ker je v svetu pač tako, da imajo najbolj izvedljivi in domiselni od tega tudi korist, naj predstavimo še eno, posebno obliko tekanja naokoli. Predstavljajte si, da svoji rekreaciji dodate še nekaj, ga oplemenitite s ščepcem kulture. Potem ste dobili sanjsko, več kot idealno kombinacijo, na račun katere nekateri služijo mastne denarce.

Ena izmed takšnih, zgoraj opisanih premetenih poslovnih žensk, je osebna trenerka in poliglotka Carolina Gasparetto. V Rimu se je domislila genialne, očitno pa tudi za aktivne turiste zanimive storitve. Za popestritev posameznikom, ki vandrajo po svetu, omogoča posebno zmes turistične in športne ponudbe mesta. Zanje je "izumila" in jim s pridom ponuja tako imenovani "sightjogging" oziroma ogled turističnih znamenitosti mesta Rim - med tekom.

Ideja je vredna temeljite pozornosti, saj na iskriv način promovira kulturo telesa in duha ter turistu ponudi tudi nekaj svežega, kar še ni iskusil na običajnih potepanjih in potovanjih po svetu. Carolina poskrbi za pravi srčni utrip, dobro počutje, izgubljanje maščob in izdatno kurjenje kalorij udeležencev teka. In ti imajo hkratni odličen vpogled v bogato kulturno dediščino mesta.

Zaenkrat ima v programu dve dodobra izdelani turi: prva je bolj umetniška, druga pa, kot pravi sama, nekako naturalistična. Dokaz, da se tak "biznis" splača, je cena ture, ki znaša zasoljenih 70 evrov (približno 16.800 tolarjev). Verjeli ali ne so tovrstni ogledi zelo zasedeni. Da ne bi prišlo do "prebukiranosti", kot se rado zgodi na letalskih letih, je potrebno tekaško-rekreativno ogledovanje znamenitosti rezervirati vsaj 24 ur prej.

Idejo, ki se je izkazala za poslastico med navdušenimi rekreativnimi športniki (večinoma tistimi, ki prisegajo na tek), bi bila dobrodošla popestritev tudi slovenske turistične ponudbe. Teke bi lahko uvedli na urnike, v marsikaterem kraju male deželice na sončni strani Alp, ki je za nameček poseljena s prebivalci športnega duha. Pri tem se niti ne bi ozirali na vse evre, ki bi turističnim delavcem na ta način kapnili v žep.