V sklopu razstave Laboratorij profesorja Rozine Zvonka Čoha in Milana Eriča bo predstavljen obsežen izbor gradiva, od prepleta številnih risb za animacije do predvajanja že videnih risank - Poljubi mehka me radirka (1984), Poskušaj migati dvakrat (1986) in z nagrado Prešernovega sklada nagrajene Socializacije Bika (1998) - do manj znanih in neuporabljenih filmskih odlomkov in premier novejših posnetkov.

Predstavljena postavitev poudarja postopke risanja, kombiniranja, sestavljanja in razvijanja animirane pripovedi, pri tem pa izpostavlja vlogo tehnične oziroma manufakturne dovršenosti avtorjev v gradnji kaotičnega prepletanja raznih zgodb in asociativnih potovanj, so zapisali v Moderni galeriji. Kustos razstave je Igor Španjol, razstava bo na ogled do 16. aprila.

Razstava Arhiv OHO, katere kustosinja je Mojca Štuhec, je prva v seriji predstavitev arhivskega gradiva skupine OHO, ki ga hrani in obdeluje ljubljanska Moderna galerija. Na ogled bodo fotografske dokumentacije ohojevskih projektov, happeningov in akcij, posnetki z razstav, avtorski in dokumentarni filmi, katalogi in druge publikacije. Predstavljenih bo tudi nekaj originalov - objekti, risbe, topografska poezija ter knjige in edicije OHO, so sporočili iz galerije.

Večji del razstave kronološko pokriva obdobje od leta 1962, ko je Marko Pogačnik začel s svojimi prvimi projekti, vse do leta 1971, ko se je skupina OHO razšla. Kot nadaljevanje ohojevskega ustvarjanja prikaže tudi življenje in delovanje komune Družina v Šempasu. Večino razstavljenega gradiva je Moderni galeriji iz svoje obširne zbirke odstopil sam Pogačnik. Arhivska razstava bo na ogled do 3. maja.

Na razstavi Prekinjene zgodovine bo prikazanih sedemindvajset del. Sodelujoči umetniki (med njimi IRWIN, Žiga Kariž, Borut Peterlin, Alenka Pirman, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Sašo Vrabič in drugi) v njih nastopajo kot arhivarji svojih lastnih projektov in projektov drugih umetnikov ali različnih fenomenov nacionalne zgodovine. Razstava se osredotoča na vzhod Evrope in delno na Bližnji vzhod, vendar njena problematika velja na ves nezahodni svet, ki zaradi političnih in ekonomskih razlogov ni mogel popolnoma integrirati procesov modernosti.V razstavo so vključeni arhivi "samizdatov", publikacij, ki na poseben način govorijo o dogajanjih v družbi in so nastala v samozaložbi. V sklopu razstave bodo na ogled tudi delo Nike Špan z naslovom Projekt za Prekinjene zgodovine ter postavitev in video projekcije Premene in Zapri oči in glej, Društva za domače raziskave v Kabinetu galerije Škuc.