In res se je zgodilo: na njegovo mesto so posedli Mimo Jaušovec, on pa se je takrat mirno umaknil. "To je že stara zgodba, nobenih zamer ni," je zagotovil 34-letni Ljubljančan, pred leti tudi član reprezentance za Davisov pokal. In po skorajda štirih letih se ponovno vrača v reprezentančni tenis. Točno pred tednom dni je namreč podpisal pogodbo s Teniško zvezo Slovenije (TZS) za štiriletno vodenje moške reprezentance v Davisovem pokalu, cilj na dolgi rok pa je uvrstitev reprezentance v prvo evroafriško skupino Davisovega pokala, kjer je pred leti že bila. "Ponudbo za mesto kapetana sem prejel s strani TZS, po dolgem premisleku vložil kandidaturo in mesto tudi dobil. Z igralci nisem govoril, vendar sem slišal, da so bile njihove želje povezane z menoj. Resda je funkcija prav v tem času dokaj nehvaležna, a ničesar se ne bojim. Pred menoj je velik izziv, dolgoročna cilja sta dva - vrnitev reprezentance v prvo evroafriško skupino Davisovega pokala in dvig ravni slovenskega moškega tenisa, ki v zadnjih letih ni na nič kaj zavidanja vredni ravni," je poln delovnega elana in želja po spremembah v moškem tenisu Blaž Trupej, ki je že razposlal vabila repezentantom za prvi dvoboj v Davisovem pokalu proti Alžiriji. In kakšna bodo njegova merila za izbor? "Prvo merilo so rezultati. Jasno je, da uvrstitve na lestvici ATP, vsaj pri naših fantih, ki so uvrščeni dokaj nizko, ne morejo biti prvo merilo. Ekipa mora biti homogena, zato v njej zagotovo ne bo zdraharjev."

Trupej priznava, da bo tokrat vlogo favorita nosila Alžirija. "Po uvrstitvah na lestvici ATP sta Alžirca boljša od nas. Res je, da dobro funkcionirata na turnirjih v afriških deželah, v Evropi se ne znajdeta najbolje. V goste gremo popolnoma neobremenjeni, če zmagamo, se bomo domov vrnili kot heroji."

Zmaga bi prinesla spektakel v Sloveniji, saj bi v drugem krogu verjetno gostili Fince z Jarkkom Nieminenom na čelu. "Če izgubimo, nas čaka težko gostovanje na Irskem," se spogleduje z morebitnimi nasprotniki v 2. krogu 34-letni Ljubljančan, a v isti sapi dodaja, da je sedaj pomembneje pripraviti ekipo in se osredotočiti le na eno tekmo. Zaveda se, da večjega vpliva na delo fantov nima. Priznava, da je to zanj velik hendikep, ki pa ni nepremostljiv. "V prihodnje bi želel imeti več stika z igralci in večji vpogled v njihovo delo. Vse bi bilo bistveno lažje. Še vedno spremljam moški tenis, po tem, kar sem videl, imajo fantje še veliko rezerv. Če bodo želeli višje, bodo morali nekaj spremeniti. Če delaš vedno po istem kopitu in obračaš hrbet spremembam, ne boš nikoli napredoval. In verjamem, da si fantje želijo višje," je še dodal teniški strokovnjak in odkorakal novim delovnim zmagam naproti - na teniško igrišče, kjer poskuša svoje znanje in izkušnje prenašati na mlajši rod.