Poslanec največje vladne stranke, ki je poročilo ameriškega zunanjega ministrstva ocenil kot "zelo pozitivno za Slovenijo", je omenjeni stavek poročila v originalnem besedilu obesil na steno tiskovnega središča državnega zbora, kjer je imel novinarsko konferenco. Ta stavek se glasi: "The media were active and independent but did not express a broad range of political views."

Bil je namreč nekoliko presenečen, ko je primerjal izvirno poročilo in poročanje slovenskih medijev o njem. Grims sicer ni navedel, kateri mediji naj ne bi poročali natančno in glede katerega dela poročila. Ocena State Departmenta sicer dokazuje, da je "Slovenija storila velik korak" na področju medijev, meni Grims.

Poudaril je še, da poročilo v veliki meri temelji na poročilih različnih virov, medtem ko gre pri omenjenem stavku za trditev oziroma mnenje State Departmenta. "Po domače povedano, mediji so pri nas povsem svobodni, niso pa tako zelo pluralni, kot bi si vsi skupaj želeli. To pa je seveda sporočilo, ki je za naš odbor izjemno pomembno in potrjuje, da smo v minulem letu že storili prve korake v pravo smer." S skladom za pluralizacijo medijev in tudi z ureditvijo ustavne pravice do popravka pa bi odpravili še zadnjo kritično točko, na katero opozarja State Department, je dejal Grims.

Na novinarsko vprašanje o kritičnem delu poročila, ki omenja sprejem zakona o RTV Slovenija, je Grims odgovoril, da gre za odstavek, ki se sklicuje na poročila različnih virov. "Oni zagotovo korektno povzamejo različna mnenja, ta mnenja so dragocena, jaz sem tega vesel. Sem pa prepričan, da ZDA in vsakdo, ki mu je do varovanja človekovih pravic, z nami delijo zadovoljstvo, da smo v Sloveniji prišli vsaj do točke, ko si dragi Borut in dragi Tone ne dopisujeta več in se javno ne prepirata, kdo od njiju bolj obvladuje radiotelevizijo, ki bi morala biti javna, torej od vseh, in ko na čelu radiotelevizije ni več oseba, ki bi bila član vodstva oziroma celo predsednik politične stranke," je dejal Grims.

Tudi dela poročila, ki govori o tem, da je delno lastništvo države vplivalo na samocenzuro v medijih, poslanec slovenskih demokratov ne razume kot kritiko, saj je edina kritika vsebovana v omenjenem ključnem stavku. Je pa po besedah Grimsa zanimivo in dragoceno sporočilo State Departmenta, saj je imela država v preteklosti mnogo večje lastniške deleže kot danes, ko se začenja umikati tako s tega področja kot tudi iz celotnega gospodarstva. Sicer pa je v noveli zakona v medijih predvidena tudi ureditev, ki bo v procesu nadaljnjega lastninjenja preprečevala monopolizacijo medijskega prostora z navzkrižnim lastništvom, je dodal Grims.