Slovenske barve bosta v Ljubljani branila Daša Grm in Luka Čadež. Ljubljana bo po več kot tridesetih letih znova gostila mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju pod okriljem Mednarodne drsalne zveze (ISU), po letu 1967, ko je bilo v Ljubljani evropsko prvenstvo ter letu 1970, ko je slovenska prestolnica gostila najboljše drsalce sveta. "Za mladinsko svetovno prvenstvo smo kandidirali že v letih 2002 in 2003, letos pa nam je končno, tudi zaradi dobrih pogojev za drsanje, uspelo," je na novinarski konferenci pred uradnim začetkom MSP povedala predsednica organizacijskega odbora mladinskega svetovnega prvenstva in predsednica Zveze drsalnih športov Slovenije Tjaša Andree Prosenc.

Poleg odlične mlade japonske drsalke, ki ni nastopila v Torinu, zaradi mladosti pa se prav tako ne bo predstavila na članskem svetovnem prvenstvu, ki ga bo od 20. do 26. marca gostil kanadski Calgary, kjer bo nastopil tudi najboljši slovenski drsalec zadnjih let Gregor Urbas, se bo na prvenstvu v dvorani Tivoli prvič na mednarodnem tekmovanju predstavila tudi tekmovalka iz Filipinov. Filipini so namreč šele pred kratkim postali novi član ISU in ravno v Ljubljani bo krstni nastop kakšnega predstavnika te države.

Slovesno odprtje mladinskega svetovnega prvenstva bo v ponedeljek, 6. marca ob 19. uri, udeležila pa se ga bo tudi ljubljanska županja Danica Simšič ter članica predsedstva ISU Američanka Phyllis Howard.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu bosta nastopila tudi slovenska predstavnika Daša Grm in Luka Čadež. Še ne 15-letna tekmovalka drsalnega kluba Celje bo prvič nastopila na tako velikem tekmovanju, zato ne pričakuje veliko, si pa želi uvrstitve v finale, kar ne bo lahka naloga, saj se bo za nastop med tridesetimi drsalkami v kratkem programu merilo 54 tekmovalk. "Vesela sem, da bom nastopila na tako velikem tekmovanju. Nanj sem dobro pripravljena, zato želim čim bolje odpeljati svoj prosti program, hkrati pa upam, da se ne bom preveč obremenjevala, če se mi kaj ne posreči," je dejala Grmova, ki je s pripravami na MSP pričela že lani poleti, nato pa je na tekmi za mladinsko veliko nagrado v Bratislavi staknila poškodbo (ukleščen živec vratnega vretenca), zaradi česar je, po besedah trenerja Borisa Uspenskega, izpustila dobršen del priprav. "Z začetkom priprav na novo sezono smo zaradi poškodbe sicer malo zamujali, a nato nadaljevali dobro. Daša je tudi zmagala na državnem prvenstvu v mladinski kategoriji, v Ljubljani pa bo vse odvisno od nastopa v prostem programu, zato želim, da ga Daša čim bolje izpelje."

Devetnajstletni član DKK Stanko Bloudek Luka Čadež, ki tako kot Gregor Urbas trenira pod taktirko Gordane Smrekar, bo na mladinskem svetovnem prvenstvu nastopil že tretjič, letos pa želi izboljšati lansko uvrstitev, ko je tekmovanje zaključil na 22. mestu. "V Ljubljani želim priti v finale, nato pa se uvrstiti med dvajset najboljših drsalcev. Vse misli bom usmeril v svoj program; če ga bom izvedel dobro, potem pride tudi dober rezultat. S samim rezultatom pa se ne mislim obremenjevati," je dejal Čadež. "Z Lukom se že od poletja pripravljava na MSP. Najprej sva vse misli usmerila v kvalifikacije. Zdaj pa sva zmanjšala intenzivnost treningov, saj mora Luka na prvenstvu nastopiti spočit in pripravljen. Želiva, da izpelje natančen kratki in izpopolnjen dolgi program ter da se uvrsti v finale, med 24 najboljših drsalcev," je dejala Smrekarjeva.