Ko so leta 2003 pri mednarodni hokejski zvezi (IIFH) uvedli lestvico najmočnejših reprezentanc, je prvo mesto zasedla Kanada. Oklepniki iz dežele javorjevih listov vse do letos iz rok niso izpustili prvega mesta, po koncu tekmovanja v mestu pod Alpami pa niso imeli več izbire - z najvišje stopničke so jih izrinili Švedi. "Zakaj športniki treniramo? Tudi zaradi tega, da lahko plošček udarimo na najboljši možen način, ko se pojavi priložnost za zmagoviti zadetek," je priznal strelec tretjega gola pri zmagi Švedske s 3:2 nad Finsko Nicklas Lidstrom in v slogu, ki se ga France Prešeren ne bi sramoval, nadaljeval: "Kamor sem želel, tja sem zadel." Ko je umiril solze, ki so kot pri majhnih otrocih, ki jim vzamejo najljubše igrače, drle iz oči na lica, je priznal, da so bile to njegove zadnje olimpijske igre: "V Vancouver bom brez dvoma še kdaj odšel, vendar le kot član kluba iz lige NHL. V dresu švedske reprezentance zagotovo ne bom na olimpijskih igrah leta 2010." Zanimivo, tako kot Lidstrom razmišljata tudi hokejista, ki sta podala za zadnji zadetek na finalni tekmi - Peter Forsberg in Mats Sundin .

"Tega nisva želela obešati na veliki zvon, toda ni dvoma, za naju so bile to zadnje olimpijske igre. Leta se poznajo, kosti pa so vedno bolj utrujene," sta zatrdila v en glas, nakar se je v pogovor z novinarji znova vmešal Lidstrom in razkril motiv, ki je gnal Švede do zlate kolajne: "Ko smo na zadnjih olimpijskih igrah v četrtfinalu izgubili proti Belorusiji, je bilo razočaranje tako veliko, da so nekateri razmišljali kar o koncu kariere. Da smo se na takšen način oddolžili švedskim rojakom, to je nekaj zares neverjetnega." Ko so Švedi leta 1994 osvojili olimpijske igre v Lillehammerju, je odločilni zadetek v finalni tekmi zabil Forsberg, poleg njega pa sta bila v tokratni zmagoviti ekipi le še Kenny in Jorgen Jonsson. "Takrat sem si rekel, da česa tako sladkega v svoji karieri ne bom več doživel. Seveda sem upal, vendar nisem zares verjel. Vem, da sem buden, a se mi kljub temu zdi, kot da sanjam," je priznal Kenny Jonsson , sicer član severnoameriškega kluba New York Islanders iz lige NHL.

Vsi v članku omenjeni hokejisti so imeli pred odhodom iz Torina enako željo: "Ko bi naslov le lahko slavili v Stockholmu!" Toda svet hokeja je krut in liga NHL se nadaljuje brez premora takoj po olimpijskem turnirju.