Novega predsednika uprave Slivnika so nadzorniki danes zadolžili, da v roku 14 dni pripravi predlog novega odgovornega urednika. Predlog bodo nadzorniki obravnavali na naslednji seji, je povedal novi predsednik nadzornikov Zupančič. Kot je med drugim pojasnil Slivnik, na ta položaj ne bo imenoval odgovornega urednika tednika Mag Janeza Markeša. "Je odličen novinar, bil bi dober odgovorni urednik Dela, ker je kompetentna oseba, ima veliko znanja, ima avtoriteto, vendar ne bo, zato ker ga potrebujemo na Magu," je dejal Slivnik.

Uprava Dela bo poslej predvidoma dvočlanska. Kot je pojasnil Zupančič, uprava po statutu družbe ne more biti enočlanska, ampak je lahko dve- do štiričlanska in trenutno stališče po besedah Zupančiča je, da bi bila dvočlanska. Nadzorni svet je sklenil, da v roku petih dni v časopisu Delo objavi javni razpis za novega člana uprave. Slivnik bo kot predsednik uprave odgovoren za splošne zadeve, drugi član uprave, ki ga bodo pridobili na razpisu, pa bo odgovoren za področje financ in marketinga. Kot je pojasnil Slivnik, so se za razpis odločili zato, da "bi bilo čim bolj transparentno in da najdejo čim bolj kompetentnega človeka".

Nadzorni svet od uprave po Slivnikovih besedah zdaj pričakuje, da bo čimprej pripravila letošnji poslovni načrt in dosegla dogovor glede zahtev, ki jih je na upravo ta teden naslovil svet delavcev. Pomembno je, je prepričan novi prvi mož Dela, oblikovanje jasnega poslovnega načrta za letos in izbira novega odgovornega urednika časnika, ki "bo profesionalen". "Da je uredniška politika Dela skrajno profesionalno vsebinsko naravnana in da je to podlaga, ki je lahko zelo dobra za uspešno delo časopisa, s tem pa tudi celega podjetja," je dejal Slivnik.

Uprava se bo najprej sicer še enkrat pogovorila s sedanjim urednikom Darijanom Koširjem. "On je kljub vsemu v zadnjih mesecih, ki so na nek način bili težki, poskušal čim bolje voditi časopis in treba mu je dati neko priznanje za ta napor, ki ga je vložil. Z njim se bomo pogovorili, nato pa bomo presodili, kdo bo novi odgovorni urednik," je dejal Slivnik.

Nadzorni svet je danes obravnaval tudi zahteve, ki sta jih v začetku tedna na upravo pisno naslovila aktiv in sindikat novinarjev Dela. Spremembe v vodstvu največje časopisne hiše v Sloveniji po Zupančičevih besedah niso posledica političnega kadrovanja. "Noben od nas ni politik, noben ni bil član kakšnega izvršilnega organa kakšne stranke, noben od nas ni sodeloval na volitvah in podobno. Smo gospodarstveniki ali iz medijev, profesorji in iz tega je razvidno, da ne gre za politično kadrovanje," je dejal Zupančič.Perovič je po Zupančičevih besedah danes odstopil iz osebnih razlogov. Nadzorniki so ga odpoklicali sporazumno iz nekrivdnih razlogov. Perovič in ostala dva člana uprave - Šuklje Velkavrhova in Vojsk - bodo prejeli odpravnino, ki jim v primeru prenehanja sodelovanja iz nekrivdnih razlogov pripada po pogodbi, je dejal novi predsednik nadzornikov.

Slivnik je ob koncu še povedal, da poslovnih rezultatov za minulo leto še ni, je pa zatrdil, da je Delo poslovalo z dobičkom. Aktiv in sindikat novinarjev Dela sta v začetku tedna pisno opozorila na slabo stanje v časopisni hiši in od uprave med drugim zahtevala, naj stori vse za normalizacijo profesionalnih razmer na Delu. Med drugim so zahtevali, naj uprava čimprej predlaga odgovornega urednika, ki naj mu "zagotovi popolno vsebinsko avtonomijo".

Delo je že nekaj časa formalno brez odgovornega urednika. Nadzorni svet je lansko jesen razrešil Darijana Koširja in za novega odgovornega urednika imenoval Janija Virka. Ta je po nekaj dneh, kot je pojasnil, zaradi "spremenjenih prvotnih pogojev, na podlagi katerih se je odločil za to funkcijo" odstopil. Delo odgovornega urednika opravlja z vsemi pooblastili tako še naprej opravlja Košir.

Perovič je Delo vodil od 1. septembra 2004, potem ko je nadzorni svet sporazumno razrešil tedanjega predsednika uprave Jureta Apiha. Istega dne se je upravi kot članica za poslovne zadeve pridružila tudi Nataša Šuklje Velkavrh. S 1. junijem lani je bil za člana uprave, pristojnega za trženje, imenovan še Matija Vojsk, s 17. oktobrom pa kot član uprave, pristojen za tehnične zadeve, Slivnik.

Slivnik, dotedanji glavni in odgovorni urednik tednika Mag, je že ob imenovanju napovedal, da se bo ukvarjal z novimi edicijami in nadaljeval pogovore o morebitnem nakupu Maga. To se je tudi zgodilo konec lanskega decembra, ko je Delo ob nakupu blagovne znamke Mag pojasnilo, da želi povečati svojo navzočnost na trgu tiskanih medijev.