Kot se spodobi za enega najbolj priljubljenih avstrijskih športnih sinov, je bilo slovo spektakularno. Na prizorišče je v slogu rock zvezdnikov priletel s helikopterjem, stekel skozi špalir v izteku, na zaletišče so ga odpeljali z avtomobilom. Čeprav se je na letalnico že spustil mrak in je največ svetlobe dajala polna luna, se je pogumno pognal v smučino in pristal pri 185 metrih, nakar je ob huronskem navdušenju pet minut kot najboljši svetovni retoriki govoril 15.000 gledalcem, ki so ga vsa leta oboževali. "Nepozabno. To ni bil le polet, ampak veliko več od njega in mi bo za vselej ostal v spominu. Navijači ste mi še enkrat dali čudovit občutek. Imel sem čudovito kariero," je med drugim dejal 33-letni Goldberger in odšel med športne penzioniste.

Kako resno je Goldi vzel zadnji polet, je dokaz temeljita priprava. Od poletja naprej je nabral 60 skokov. Na Kulmu je dan pred uradno otvoritvijo za trening poletel 215,5 metra, kar je celo najdaljši polet na največji naravni letalnici na svetu, saj je uradni rekorder Nemec Sven Hannawald z 214 metri. Kulm je nasploh Goldijeva letalnica, saj je na njej pred desetimi leti postal svetovni prvak (družbo na tretji stopnički mu je delal Slovenec Urban Franc), v Planici pa svetovni rekorder leta 2000 z 225 metri.

Čeprav nima zlate kolajne z olimpijskih iger (dve bronasti odličji) in svetovnega prvenstva na klasičnih skakalnicah (dve srebrni in tri bronaste kolajne), je bil eden največjih asov v zgodovini smučarskih skokov. Trikrat je zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala (1993, 1994, 1996), v njem nanizal 20 zmag (sedmo mesto na večni lestvici zmagovalcev) in osvojil dve novoletni turneji. "V minulih dneh sem dobil toliko vabil za prireditve in zabave, da se vseh nisem mogel udeležiti, ker nisem mogel biti hkrati na dveh ali treh krajih," je povedal Andreas Goldberger, ki se je leta 1997 znašel v središču velike afere, ko je priznal, da je na zabavi avstrijskega jet seta na Dunaju užival kokain. Športni šefi so mu obrnili hrbet in le malo je manjkalo, da ni zamenjal potnega lista ter nastopal za Jugoslavijo, saj je menedžer Edi Federer v Beogradu že urejal formalnosti. Ko je kazalo, da bo afera enega najpopularnejših skakalcev vseh časov uničila, je besedo zanj javno na televiziji zastavil nekdanji dirkač formule ena Niki Lauda in zahteval amnestijo. Končalo se je tako, da so mu vse grehe odpustili in ob slovesu avstrijski mediji afere s kokainom sploh niso omenjali.

Novinarji smo uživali, ker je bilo z njim obilo zgod in nezgod. Leta 1992 so mu morali osvojeno srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu prinesti kar v bolnišnico. Drugi dan tekmovanja je grdo padel, nakar je bila tekma prekinjena, kolajne pa so razdelili po izidih prvega dne.

"Zdaj bo čas tudi za družino, otroke in ples," je povedal Goldberger, ki ima veliko ponudb za delo. Najprej se je lotil novinarskega dela, saj je strokovni komentator na avstrijski televiziji ORF, v časnikih pa piše kolumne.