Kamele so zanimive živali. Naenkrat lahko popijejo tudi do 140 litrov vode, tisti, ki imajo z njimi opravka vsak dan, pa znajo povedati, da so sila svojeglave in rade nagajajo. V starih časih so kamele radi jahali popotniki čez puščave, saj so veliko vzdržnejše kot recimo konji. Danes so predvsem v arabskih državah priljubljene kamelje dirke. Prav s tem pa je povezan pereč problem, na katerega so začeli resno opozarjati tudi v Evropi. Veliko lastnikov kamel namreč izkorišča mlade fantiče, ki živali z grbo jahajo med dirkami. V velikih primerih se dogaja, da tudi zgolj štiri leta stare otroke načrtno stradajo, da bi bili čim lažji. Poznavalci razlagajo, da z njimi ravnajo nehumano, jih celo ugrabljajo in prodajajo kot sadje na tržnicah. V arabske države naj bi na leto na tak način prišlo tudi po več deset tisoč otrok. Vse to je privedlo do tega, da so bogati arabski šejki dvignili obrvi in se odločili ukrepati.

Ker imajo denarja toliko, da sploh ne vedo, kam z njim, so najbogatejši in najvplivnejši šejki v Katarju na plan prišli z zanimivo domislico. Javnosti so predstavili robota po imenu Kamel. "Gre za umetnega jahača, ki ga lastnik kamele upravlja s posebno konzolo," razlaga šejk Abdullah bin Saud in pojasnjuje: "Dirk ne moremo kar ukiniti. So velik del naše zgodovine in tradicija, ki je prisotna že vrsto let. Se pa trudimo, da bi preprečili zlorabe nedolžnih otrok. S Kamelom smo na dobri poti k uspehu." Robota je zasnovalo švicarsko podjetje K-Team, za zahteven projekt pa so porabili okoli milijon ameriških dolarjev. "Sodelovalo je kar deset inženirjev, saj dela ni bilo malo," razlaga član moštva Alexandre Colot in dodaja: "Pred nami je še veliko dela, a smo na pravi poti. Roboti so se izkazali kot dobri jahači, saj smo z njimi dosegli zavidljive čase - na eni od prog v Katarju smo le za deset sekund zaostali za rekordom. Naš načrt je, da bi do leta 2007 kamele jahali le še naši roboti."

Prizadevanje bogatih šejkov so pozdravili tudi pri organizaciji za zaščito otrok, vsi pa seveda niso navdušeni. Predvsem tisti požrešni pravijo, da bodo roboti uničili dirke s kamelami, da bo denarja vse manj, a k sreči so v manjšini. Projekt, ki so se ga lotili v Katarju, so hitro podprli v Združenih arabskih emiratih, srečne pa so tudi kamele. Doslej namreč še niso poročali, da bi muhaste živali vihale gobce in poskušale robote pometati z grb.