Prvič sem Russella Couttsa videl na olimpijskih igrah 1984 v Los Angelesu, ko je postal v tehnično in fizično najzahtevnejšem, zato pa tudi elitnem razredu finn za najbolj dozorele jadralce, najmlajši olimpijski prvak. Z zlato kolajno se je na Novo Zelandijo vrnil kot športni junak, kar je nakazal že tri leta prej, ko je postal v enosedežnem finnu tudi svetovni mladinski prvak. Potem so se vrstile številne zmage v najbolj različnih jadralnih razredih in regatah, tudi maratonskih prečkanjih oceanov.

Srečala sva se spet prejšnji teden v Portorožu. Ko je prvič zajadral po slovenskem morju. Tokrat v dvojni vlogi: tudi kot projektant, saj sta z našim znanim konstruktorjem Andrejem Justinom uresničila zanimiv projekt trenutno na svetu najbolj zanimive regatne jadrnice RC 44 oziroma Russell Coutts fortyfour, ki so jo prvič preizkusili v slani vodi na slovenski obali. Super lahka 13,35 metra dolga s komaj 3,5 tone teže iz ogljikovih vlaken je dokazala svojo hitrost v zmerni burji. Naš proslavljeni jadralec Dušan Puh (ko je Russell na OI 1984 zmagal, je Primorec tekmoval v Los Angelesu v jadralnem deskanju) je bil po testni plovbi navdušen: "Izvrstno je narejena in izredno glisira, domala tako hitra je kot naš bistveno daljši regatnik Veliki Viharnik."

Boste poslej jadranje zamenjali za projektiranje in izdelovanje tekmovalnih jadrnic, vprašamo Couttsa. "Ne, to pa ne. Jadranje ostaja najpomembnejša stvar, uspešen projekt z Justinom pa je nova zanimiva izkušnja, upam, da tudi poslovno uspešna." Podobno razmišlja Andrej Justin , ki za načrtovanih letošnjih 20 in nato vsako leto po 30 izdelanih RC 44 (cena je 390.000 evrov), pričakuje dovolj kupcev z vsega sveta. Pri tem poudarja za dinamične tekmovalce privlačno in uporabno možnost prevoza jadralne novinke na večji avtomobilski prikolici brez spremstva.

43-letni Coutts, sicer inženir, ki z ženo in tremi otroki že pet let živi v svoji vili ob Ženevskem jezeru, se veseli vsakega novega jadralnega izziva. "Še sreča, da je vrhunsko jadranje primerno tudi za bolj zrela leta in fizično ne tako zahtevno, kar dokazujejo tudi številne ženske, ki se z moškimi kar uspešno kosajo. A je treba za zmage trdo delati in imeti veliko potrpljenja, za vrhunskost pa še nemalo talenta in mnogo ljubezni do jadranja. Te pa je pri meni še veliko."

Kar je dokazal, med drugim, s tremi zaporednimi zmagami za ameriški pokal, kjer se je navadil na finalni rezultat 5:0. Po omenjenem prvem, je leta 2000 pred deset tisoč navdušenimi navijači v domačem zalivu pri Aucklandu za krmilom regatnika New Zealand s petimi zmagami uničil italijansko Luno Rosso. Na veliko žalost Novozelandčanov pa je "svojo" jadrnico v 31. tovrstnem tekmovanju na domačih valovih prav tako s 5:0 odpravil kot skiper švicarske zmagovalke Alinghi. V sedanjem ciklusu tekmovanj ga na njej ne bo. Vendar namerava (še dolgo) osvajati zmage na drugih regatah.