Mojca Senčar je pred skoraj 25 leti zbolela za rakom na dojki. Po upokojitvi je postala predsednica združenja za boj proti raku na dojkah Europa Donna, kjer s svojim znanjem, izkušnjami in srčnostjo pomaga bolnicam, zdravim ženskam pa svetuje, kako naj ravnajo, da se bodo bolezni izognile. Kot je dejala ob razglasitvi, je čast že sama nominacija v družbi takšnih izjemnih Slovenk. Obenem pa je izrazila prepričanje, da so bralke in bralci z letošnjim priznanjem nagradili nekajletno delo organizacije ter slovensko prostovoljstvo. Europa Donna po njenih besedah namreč že leta razbija tabuje o raku in si prizadeva za boljšo ozaveščenost o raku na dojkah.

Poleg Senčarjeve so bile za Slovenko leta 2005 nominirane še antropologinja, profesorica in publicistka Vesna V. Godina, mezzosopranistka Mirjam Kalin, specialistka transfuziologije Urška Lunder, prostovoljka Zveze prijateljev mladine Slovenije Anita Ogulin, nekdanja novinarka, sedaj pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja Nataša Pirc Musar, karikaturistka Aljana Primožič, igralka Nataša Tič Ralijan, učiteljica na šoli za gluhe in naglušne Petra Rezar, Ivica Svetlik, ki se je vključila v projekt za obnovo Kendovega dvorca v Idriji, ter pisateljica in scenaristka Janja Vidmar.

Izbor za Slovenko leta poteka od leta 1988, ko je bila za prvo Slovenko leta izbrana Mojca Drčar Murko, za njo pa so se zvrstile Ljerka Bizilj v letu 1989, Vika Potočnik v letu 1990, leta 1991 je naziv Slovenka leta pripadel Tanji Starič, leta 1992 Vidi Jeraj Hribar, leta 1993 Vidi Žabot, leta 1994 Mili Kačič, leta 1995 Metki Klevišar, leta 1996 Brigiti Bukovec, leta 1997 Ireni Polanec, leta 1998 Emiliji Baranja, leta 1999 Mileni Močivnik, leta 2000 Mariji Zakušek, leta 2001 novinarki TVS Vlasti Jeseničnik, leta 2002 je bila Slovenka leta nekdanja prva dama Slovenije Štefka Kučan, leta 2003 pa pustolovka Benka Pulko. Lani je prestižni naslov pripadel flavtistki Ireni Grafenauer.