Nekdanji nogometaš Napolija, kjer je pustil velik pečat - ne samo na štadionih, pač pa tudi med tamkajšnjimi kriminalci in prijateljicami noči - je bil aprila lani na smrtni postelji. V bolnišnici Suiza Argentina so se več dni borili za njegovo življenje, navijači so jokali in stokali, kot pivski sodček okrogli Maradona pa si je nato le opomogel. In zaživel novo življenje. Še prej je odšel pod nož, na operacijski mizi pa so mu zmanjšali želodec. To je znan recept za tiste, ki želijo shujšati, a se hrani enostavno ne znajo odpovedati. Maradona je kmalu znova postal višji kot širši in vse je bilo nared za popoln preporod.

Najprej se je podal pred televizijske kamere in posnel pogovorno oddajo, ki je bila v Argentini sila priljubljena. Na stolčku za goste sta med drugim sedela tudi nogometni kolega Pele in kubanski diktator ter Diegov tesni prijatelj Fidel Castro, toda pačenje, pripovedovanje šal in poigravanje z žogo v studiu mu ni bilo dovolj. Sprejel je ponudbo Boce Juniors in postal športni direktor kluba iz Buenos Airesa. Poleg tega je odšel v Evropo, gostoval tudi na Hrvaškem in v Italiji, kjer je za nekaj trenutkov prebivalce Neaplja spomnil na zlate čase tamkajšnjega kluba, se vmes zameril staremu prijatelju Juliu Cesarju (za nastop na njegovi poslovilni tekmi je zahteval čedno vsoto denarja) in bil aretiran na letališču v Riu De Janeiru.

"Policisti so mi grozili celo s pištolami," je ogorčen pripovedoval 45-letnik, ki se je na letališču tako razhudil, da ga niso mogli pomiriti niti njegovi najožji prijatelji.

Še pred tem je zavrnil povabilo na žreb skupin za svetovno prvenstvo v Nemčiji in napovedal celo vrnitev na nogometne zelenice. "Spet sem v formi, brez težav bi igral v katerem od nižjeligaških argentinskih klubov," je trdil Mali zeleni, ki je imel v svojem življenju ogromno težav z uživanjem kokaina, a si je nato kmalu premislil. Ko je prejel povabilo s strani četrtoligaša Excursionistasa, je elegantno pojedel svoje besede: "Ah, saj sem se samo šalil. Nogomet bom seveda še igral, vendar le na dobrodelnih prireditvah." Če bo za to zahteval denarno nadomestilo, ni povedal, je pa zato zavrnil še eno povabilo - v argentinsko reprezentanco. "Nimam kaj početi v okolju, kjer so ljudje, ki se delajo pametnejše od mene, čeprav vsi dobro vemo, da njihovo poznavanje nogometa ne sega niti do mojih gležnjev," je brez dlake na jeziku Maradona, ki je zadnjo tekmo v svoji karieri odigral 25. oktobra 1997. Kljub kritikam na njegov račun pa je zdajšnji argentinski selektor Jose Pekerman prepričan: "Diego bi moral biti selektor naše reprezentance. Le odločiti se mora, kaj bo počel v svojem življenju." Dokler mu bo sreča kazala svoj svetli obraz, bo brez dvoma počel predvsem to, kar si bo želel.