Nizozemski znanstveniki so namreč razvili posebna športna oblačila, ki imajo vgrajene senzorje in vibrirajočo podlogo, ki športniku med treningom sporočajo, če zadane naloge opravljajo optimalno. Po poročanju časopisa New Scientist magazine, naj bi oblačila zaznavala delovanje določene mišične skupine športnika med treningom in ga v primeru, kadar ne bi dosegal želene ravni, opozoril s povratnimi signali v obliki dražljajev (rahlega vibriranja). S tem bi mu oblačilo dalo jasno vedeti, da mora povečati intenzivnost delovanja mišic na določenem delu telesa med treningom ali po domače povedano: začelo bi ga priganjati k "resnejšemu" delu.

"Med testiranji se je izkazalo, da se športniki veliko hitreje in bolje odzivajo na tovrstne povratne informacije v obliki dražljaja, kot pa če bi nanje nenehno vpil trener iz mesa in krvi," je zagotovil znanstvenik iz Soesterberga Hendrik Jan van Veen , ki je raziskave tudi vodil. Ob tem je pripomnil, da je hitra povratna informacija o delovanju telesa za športnika bistvenega pomena, če se želi primerno in predvsem pravočasno odzvati na spremembe v okolju.

Zaenkrat so omenjena oblačila preizkusili zgolj na veslačih v namenskih laboratorijih. Posebne blazinice, ki so jih športniki nosili na gležnjih in okoli pasu so nadzirali hitrost, s katero so se premikali, ter kako so bili ob tem usklajeni njihovi gibi. V primeru, da so padli iz ritma, so začele blazinice oddajati impulze in vibrirale toliko časa, da so veslači popravili napako. Po oceni znanstvenikov lahko takšen pripomoček in malenkostne izboljšave, ki jih tekmovalci dosegajo na njihov račun, odloča o prvem ali drugem mestu na tekmi.

Raziskovalci imajo sedaj v načrtu izdelati posebne drese za hitrostne drsalce. Njihova oblačila bi imela "tresoče blazinice" našite na ramenih in v bokih, oblačila pa so uspešno že preizkusili danski trenerji hitrostnega drsanja. Od tehnologije si veliko obetajo tudi nogometaši, sploh tisti, ki žoge ne brcnejo dovolj učinkovito. Zanje bodo razvili oblačila, ki bodo daljinsko vodena. Medtem, ko se bo igralec potil na zelenici, ga bo lahko z roba igrišča s pomočjo daljinskega upravljalca usmerjal in vodil trener ali kateri izmed njegovih pomočnikov - brez vpitja.