Astma je eno od najpogostejših kroničnih obolenj. Strokovnjaki Svetovnega združenja za astmo ocenjujejo, da za to boleznijo po vsem svetu boleha okoli 300 milijonov ljudi. Bolnikov s KOPB je še več, saj ocenjujejo, da je za to boleznijo obolelo 600 milijonov ljudi. V Sloveniji, kjer so pljučne bolezni druga najpogostejša skupina bolezni, je bolnikov z astmo vsaj 200.000, s KOPB pa nekaj manj.

Astma in KOPB sta sicer različni bolezni, vendar imata precej podobne simptome in zdravila. KOPB ima enake dejavnike tveganja kot srčno-žilne bolezni. Bolnik ima motnje metabolizma, manjši apetit in hujša, oslabijo mu mišice, tem pa sledi slabša telesna zmogljivost. Doc. dr. Mitja Košnik , v.d. direktorja Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo (KOPA) bolnišnice Golnik, bolnikom priporoča telesno dejavnost in uživanje bolj kalorične ter lažje prebavljive hrane. Astma pa je predvsem bolezen mladih; je vseživljenjska in kljub temu, da ni smrtna bolezen, je ni lahko obvladovati. Tako astma kot KOPB sta namreč odvisni od zunanjih dejavnikov: kajenja, cigaretnega dima in različnih alergenov. Po besedah dr. Košnika se zdravniki vse prepogosto zadovoljijo s predpisovanjem zdravil, zanemarjajo pa druge ukrepe zdravljenja obeh bolezni, saj so na primer zdravila pri astmatikih, ki kadijo, manj učinkovita. Tudi pri zdravljenju KOPB je učinek zdravil pri kadilcih relativno majhen. Mitja Košnik pravi, da je zdravljenje učinkovitejše, če bolnik preneha s kajenjem cigaret. Ukinitev kajenja je pri KOPB koristna kadar koli, v najslabšem primeru se bolezen ne bo več slabšala in bo naprej potekala kot pri nekadilcu. Pri astmi pa učinek kajenja pri popolni opustitvi kajenja izzveni v nekaj tednih, razen v primeru, če je kajenje že povzročilo spremembe v pljučih.

Zadnja leta se je zdravljenje bolnikov premaknilo iz bolnišnic v domače okolje, saj tako nefarmakološki načini zdravljenja kot tudi zdravila v veliki meri preprečujejo nastajanje poslabšanj bolezni. Doc. dr. Matjaž Fležar , vodja oddelka za respiratorno funkcijsko diagnostiko v KOPA Golnik, pravi, da so v Sloveniji na voljo najučinkovitejša zdravila - ta so enaka za obe bolezni. "Smo ena od prvih evropskih držav, ki smo jih dobili." Povedal je tudi, da Slovenija v uspešnosti zdravljenja ne zaostaja za drugimi državami in da je celo boljša od Anglije in Nemčije. Doc. dr. Fležar za uspešno zdravljenje opozarja predvsem na znanje, ki ga mora o bolezni imeti bolnik, in na pravilno uporabo zdravil.

Raziskava GOAL iz leta 2004 je pokazala, da lahko bolniki z astmo dosežejo popoln nadzor nad boleznijo, in sicer s kombinacijo zdravil salmeterol in flukitazon propionat. Učinkovitost te terapije je potrdil prof. Neil Barnes , svetovno priznani britanski strokovnjak za zdravljenje astme in KOPB, ki pravi, da terapija omogoča hitrejši ter boljši nadzor nad boleznijo. Pri tem so ključnega pomena dobri zdravniki in medicinske sestre ter njihovo poznavanje bolezni in zdravil, o katerih morajo obveščati bolnike.