Ste poznali rdeče finančne številke GZS?

Ko gledam nazaj, sem očitno le približno vedel, v kaj se spuščam. Seznanjen sem bil, da je GZS v minusu za 10 milijonov tolarjev, še zdaleč pa si nisem predstavljal, da je primanjkljaj petkrat večji. Z organizacijo lanskega evropskega prvenstva v Ljubljani so rdeče številke večje za dodatnih 40 milijonov tolarjev. Z mirno vestjo vam povem še to, katerim naslovom je GZS dolžna omenjena finančna sredstva: po 10 milijonov tolarjev dvorani Tivoli in Mednarodni evropski organizaciji, Peganu in Petkovšku dolgujemo 9 milijonov tolarjev, RTV Sloveniji 5,5 milijona ter približno še enkrat toliko drugim posameznikom.

Toda kako je možno, da za ta primanjkljaj niste vedeli?

Saj tudi klubi niso vedeli tega. To je očitno vedel le takratni predsednik.

Menite, da ste bivšemu predsedniku Času naredili uslugo, ker ste podedovali njegov dolg?

Mislim, da ne, saj se sicer ne bi tako otepal zamenjave.

In kakšen je sanacijski načrt?

Dolgoročen. V prvih šestih mesecih mojega delovanja ni bilo časa, da bi se težave lotili temeljiteje. Vsekakor bomo v kratkem času postavili triletni sanacijski program, s katerim bomo mandat zaključili z ničlo. Moj cilj ni, da bi pripravljal sanacijski načrt, temveč da bi delo gradil na večji popularizaciji gimnastike in da bi pomagal društvom in zvezi.

Toda od kod ste črpali sredstva za projekt, kakršen je bil svetovno prvenstvo v Melbournu?

Nekdanji predsednik zveze je na računu pustil ničlo, tako da ni bilo niti tolarja, s katerim bi lahko razpolagali. Plus smo ustvarili na svetovnem pokalu v Mariboru, ki je bil organizacijsko in finančno zelo uspešen. S prihodkom, ki je znašal okrog 35 milijonov tolarjev, od tega je bilo 8 milijonov tolarjev dobička, smo pokrili stroške svetovnega prvenstva, plače in še kaj. Kar velik finančni zalogaj so bile tudi tri tekme svetovnega pokala, ki so bile v jesenskem delu v Stuttgartu, Glasgowu in Mariboru. Potne stroške smo pokrili z moje osebne kreditne kartice in do danes na GZS še nisem vložil vloge za povrnitev stroškov.

Torej si želite, da bi bil svetovni pokal v Mariboru vsako leto?

Vsekakor. Toda to mora vsako leto potrditi Mednarodna gimnastična zveza. Bojim pa se, da nas bo suspendirala, saj nismo izplačali niti tolarja denarnih nagrad, ki znašajo 9 milijonov tolarjev.

Verjetno pa vendarle pričakujete, da bosta naslova svetovnih prvakov v obubožano blagajno GZS prinesla kakšen milijonček več?

Upam, da bosta uspeha prebudila finančno javnost. Da ne bomo živeli le od nakazila Ministrstva za šolstvo in šport, ki bi bil lahko glede na uspehe večji. Velika težava GZS je tudi ta, da ne moremo vzeti nobenega kredita, ker nekdanji predsednik zavlačuje z mojo registracijo, tako da še vedno nisem uradno registriran kot zakoniti zastopnik zveze, saj me še ni potrdila upravna enota. Čas se je namreč pritožil na rezultate skupščine. Upravna enota je že dvakrat odgovorila, da je bilo vse legalno, a se je vedno znova pritožil, tako da zavlačuje s postopkom. To tudi pomeni, da sedaj poslujemo na meji legalnosti.