"Zgolj za informacijo: imel sem poškodbo živca, ki sem si ga prehladil ter natrgal, in ne hrbta, kot v preteklosti, čeprav sicer povsem natančno ne vem. Poškodbo sem rehabilitiral do neke faze, tako da lahko sedaj približno treniram na snegu," je svoje zdravstveno stanje pokomentiral Dejan Košir , ki je leta 2003 v Kreischbergu osvojil naslov svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu. Čeprav bi nenehne bolečine in ponavljajoče poškodbe marsikateremu športniku načele samozavest ali vsaj odločnost, pa je pri Kosi, kot ga kličejo prijatelji, zgodba povsem drugačna: "Letošnja poškodba je drugačna kot `diskus hernia` (kadar vretenčna ploščica pritiska na živec, op. a.), je pa podobna. Ravno zato s tem nimam večjih skrbi. Se mi pa lahko vsakič kaj novega zgodi, kar imam v zakupu, ker sem že v teh letih, ko so poškodbe izrazitejše. A o tem ne razmišljam, temveč delam po zastavljenem programu. Če bom dobro nadaljeval in ohranjal kondicijsko pripravljenost, ki sem jo nabiral poleti, potem ne bo težav. Ni pa enako kot pred poškodbo - veliko je odvisno od dneva in navdiha."

Sedaj je deskar, ki bo 30. januarja praznoval svoj 32. rojstni dan, povsem osredotočen na trening. Zaveda se, da je pripravljenost na nižji ravni, kot bi bila, če ne bi utrpel poškodbe, a sedaj ga čakajo nastopi v Kanadi, nato pa se bo znova posvetil piljenju forme.

"Konec decembra bom še veliko treniral, zato da se bom januarja, če bo vse po sreči, lahko boril za cilje," je svoj načrt dela razkril Kranjskogorec, pri čemer v mislih ni imel zgolj februarskih olimpijskih iger: "Torino je ena izmed tekem v tej sezoni, tja se je še treba uvrstiti. Potrditi je treba normo iz lanskega leta, zato je trenutno eden izmed ciljev vrniti se med najboljše. Ko bom vedel, da zagotovo potujem v Italijo, bom razmišljal naprej. Cilj pa je jasen - stopničke v svetovnem pokalu." Kot zatrjuje sam, ima do olimpijskih iger štiri možnosti (od petih tekem so štiri v paralelnem veleslalomu), v tem času pa se lahko zgodi marsikaj.

Pred preizkušnjami v Kanadi je Košir miren, čeprav je prisotnih nekaj sprememb: "Gremo na novo prizorišče, ki ga ne poznam, a s temi stvarmi se ne obremenjujem. V tednu pred odhodom bi rad opravil še kakšen dober snežni trening, tja pa bi rad prišel naravnan na tekmo. Fizično, seveda, ker glava je vedno tako ali tako bila na mestu."

Letos po nekaj uspešnih izvedbah v Mariboru ne bo tekme za svetovni pokal na Pohorju, kar je slovenski deskarski as pospremil z besedami: "Škoda je, da imamo vsako leto manj tekem. Maribor je bil eno od dobrih prizorišč."