Žlezo lahko prizadene akutno in kronično vnetje. Za kronično obliko vnetja, kronični pankreatitis, je značilen napredujoč potek in nepovratne spremembe žleze. Te spremembe lahko ob dolgotrajnem vnetnem procesu in nadomeščanju obolelega tkiva z vezivom vodijo v izgubo endokrine in eksokrine funkcije. Ta proces traja v povprečju 15 let. V razvitih deželah je pojavnost tega obolenja 5-10 bolnikov/100.000 prebivalcev, za Slovenijo pa natančnih epidemioloških podatkov žal nimamo. Večina bolnikov so moški, stari od 35. do 45. leta. Najpomembnejši vzrok kronične oblike bolezni je prekomerno uživanje alkohola. Med druge vzroke sodijo presnovni (na primer povišane vrednosti maščob v krvi), nekatere prirojene ali razvojne malformacije žleze. Kronični pankratitis se lahko pojavi tudi pri otrocih, pri njih je običajno povezan s cistično fibrozo in prirojenimi vzroki.

KRONIČNA BOLEČINA

Bolezen poteka običajno s številnimi akutnim zagoni in poslabšanji. Znaki bolezni se izrazijo z bolečinami v žlički, napetostjo v trebuhu, neješčnostjo, slabostjo, občasnim bruhanjem, kasneje z driskami in napredujočo izgubo telesne teže. Pri teh bolnikih je običajno kronična in huda bolečina vzrok, da postanejo odvisni od zdravil za lajšanje bolečin. Bolečina se običajno pojavi po obrokih hrane, saj bolezensko spremenjena žleza skozi razobličena izvodila ne more neovirano izločati svojih encimov. Zaradi bolečin številni bolniki uživajo le majhne obroke in hitro hujšajo. Pri bolnikih z opisanimi težavami skušamo običajno v diagnostičnem postopku oceniti:

- napredovanje bolezenskih sprememb žleze in

- stopnjo izgube njene funkcije.

Pri tej oceni uporabimo različne laboratorijske in slikovne preiskave. Med pomembne laboratorijske preiskave sodijo funkcijske preiskave žleze, določanje aktivnosti encimov žleze v serumu, ugotavljanje prisotnosti maščob v blatu - steatoreja ter določanje različnih encimov v blatu. Med slikovnimi preiskavami uporabljamo rentgensko slikanje trebuha, ultrazvok (UZ) in računalniško tomografijo (CT), slikanje žolčnih in izvodil trebušne slinake (endoskopsko-retrogradno holangiopankreatikografijo - ERCP), v zadnjem obdobju pa tudi nekatere sodobnejše metode, kot so endoskopski ultrazvok (EUZ) in magnetno resonančno slikanje trebušne slinavke (MRCP - magnetno resonačna holangiopankreatografija). Slikovne metode nam omogočijo natančno oceno prizadetosti tkiva žleze in izvodil ter oceno morebitnih zapletov, na primer psevdociste, ki se razvije ob vnetju ali tumorja. Pri alkoholnem kroničnem pankreatitisu so značilne spremembe številne kalcinacije v žlezi. Z napredovanjem odpovedi eksokrinega delovanja žleze počasi propada tudi endokrini del, ki izloča hormona inzulin in glukagon. V kasnejšem poteku bolezni se zato praviloma pojavi tudi sladkorna bolezen, ki jo je potrebno zdraviti z inzulinom.

PROPADANJA ŽLEZE NI MOGOČE USTAVITI

Pri zdravljenju je potrebno bolnika jasno opozoriti na vzročne dejavnike, ki pogojujejo okvaro žleze, zagone vnetja in njeno napredovanje. Čeprav lahko z nadomeščanjem pankreatičnih encimov, ustreznimi zdravili in primerno dieto vplivamo na zmanjšanje bolečin in težav, ki jih bolnik ima, pa napredovanja bolezni in propadanja žleze ne moremo ustaviti. Pri zdravljenju lahko uporabljamo tudi nekatere endoskopske metode, s katerimi olajšamo težave bolnikov. Mednje sodi tudi prerezanje pankreatičnega izvodila (pankreasna sfinkterotomija), skozi katerega izliva žleza svoje sokove v dvanajstnik. Prvič so to metodo uporabili leta 1976 zaradi zagozdenega kamna v izvodilu žleze, po prerezanju so lahko kamen odstranili. V zadnjem obdobju predstavlja ta poseg eno ustaljenih metod zdravljenja tudi v našem okolju. Občasno se v izvodilo vstavi tudi opornica, ki olajša iztekanje izločkov žleze. Kadar endoskopske oblike zdravljenja odpovedo, je potrebno bolnike zdraviti s kirurškim posegom, pri katerem se omogoči nemoteno izlivanje vsebine žleze v tanko črevo. Nedvomno je takšno zdravljenje povezano z večjim tveganjem za bolnika. Med pomembne oblike zdravljenja sodi nadomeščanje izločkov trebušne slinavke v obliki pripravkov, ki vsebujejo visoko koncentrirane encime žleze. Še zlasti nujna je ta oblika zdravljenja, ko izguba maščob presega 15 gramov dnevno. Z nadomeščanjem encimov lahko vsaj pri delu bolnikov upočasnimo napredovanje bolezni in hujšanje. Vsekakor se mora bolnik zavedati, da je za nastanek kroničnega pankreatitisa najpomembnejši vzrok prekomerno uživanje alkohola. Alkohol je vzrok tudi številnim drugim boleznim, ki prizadenejo kvaliteto življenja mnogim bolnikom in njihovim bližnjim v našem okolju.

Doc. dr. Pavel Skok, dr. med., je zaposlen na oddelku za gastroenterologijo in endoskopijo Splošne bolnišnice Maribor.