HELIKOPTER PRIDE PRAV

Posamezna smučišča se tako soočajo z različnimi težavami, ki jih bolj ali manj uspešno tudi sami vsak po svoje rešujejo. Prav vsa imajo dobro urejeno lastno reševalno službo, tako da lahko poskrbijo za ponesrečence na smučiščih. Težave se pojavijo, ko pride do težjih poškodb, ko je potrebna strokovna pomoč zdravnika in prevoz ponesrečenega smučarja v najbližjo zdravstveno ustanovo.

Na Voglu, recimo, na reševalno vozilo lahko čakajo tudi dve uri in več, v smučarskem centru Cerkno imajo pogodbo z Zdravstvenim domom Idrija, pa čeprav velik del smučišča sodi na škofjeloško območje. Zaradi težav z zasebniki na Loškem tamkajšnji zdravstveni dom namreč ne more zagotavljati stalne dežurne službe tudi za smučišča. "Še dobro, da je tu na voljo helikopter za nujno medicinsko pomoč. Milo prosimo, da bi ta služba tudi ostala," je povedal Miran Ciglič , direktor SC Cerkno, ki je potrdil, da z oskrbo ponesrečencev nimajo nikakršnih težav, da pa vprašanje navzočnosti zdravnika v dnevih povečanega obiska rešujejo na tipično "slovenski" način: "Imamo poseben dogovor z zdravniki, tehniki iz šempetrske bolnišnice, medicinskimi sestrami, tudi z gorsko reševalno službo iz Tolmina. Če gre za težje poškodbe, pride na pomoč helikopter, ob lažjih počakamo na rešilca. Fante iz ZD Idrija moram pohvaliti, saj pridejo k nam tudi v pol ure," je dejal Miran Ciglič. "Dogovor" z zdravniki pa po domače pomeni brezplačno smučanje za zdravnike in njihove družine v zameno za "dežurstvo", če se pripeti nesreča.

DELAJO ZA SMUČARSKO KARTO

Podoben sistem so letos uveljavili tudi na Krvavcu. "Z zdravniki iz Kliničnega centra smo sklenili poseben dogovor za dežurstvo ob vikendih, med prazniki in počitnicami. To počnejo v svojem prostem času. Hkrati smo povečali število reševalcev, vse v sistemu reševanja pa opremili z vidnimi znaki in radijskimi povezavami," je dejal Srečo Retuznik , direktor RTC Krvavec.

Težava seveda nastopi, ko je treba ponesrečenca s Krvavca spraviti v dolino. Da včasih zataji tudi helikopter, se je pokazalo lani, ko je, namesto da bi ponesrečenca odpeljal v dolino, "obtičal" kar na smučišču. "Tudi naše reševalce usposabljamo za helikoptersko reševanje, da bi se izognili morebitnim zagatam. Če ne gre s helikopterjem, je pač treba poklicati rešilni avtomobil. Ponesrečenca spravimo z gondolo do spodnje postaje, kjer ga prevzame reševalna enota iz Kranja. To pa seveda vzame precej časa," je pojasnil Srečo Retuznik.

NEUPORABNI REŠILNI AVTOMOBIL

Precej se morajo načakati tudi ponesrečenci na Voglu. "K sreči smo relativno varno smučišče, pri nas ni veliko poškodb. Če pa se zgodi nesreča, ko potrebujemo rešilni avtomobil, ga čakamo tudi dve uri, saj mora priti z Bleda. Bohinj namreč nima dežurne službe, kar je velik problem za ves turizem, ne le za nas," je povedal Tomaž Šumi , direktor smučišča na Voglu.

V Kranjski Gori imajo lastno reševalno vozilo, ki pa praktično ni uporabno. "Ponesrečenca lahko prepeljemo le do zdravstvenega doma, kjer ga oskrbi zdravnik. Za prevoz na Jesenice pa moramo počakati na njihovo reševalno vozilo, ki pride hitro, v dvajsetih minutah," je pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Sami ponesrečencev ne morejo voziti, ker za to nimajo potrebne koncesije, saj bi potrebovali zdravnika in tehnika. V Kranjski Gori je velik problem tudi to, da kraju pripada zdravniška oskrba glede na število prebivalcev. "Nihče pa ne upošteva, da se to med sezono nekajkrat poveča, tako da mislim, da smo upravičeni do dodatnega zdravnika med sezono. Za zdaj pa bolj slabo kaže," je potrdil Jure Žerjav, župan Kranjske Gore. Tako si tudi v Kranjski Gori pomagajo z zdravniki smučarji, kar pa, tako misli tudi Klavdija Gomboc, ni prava, sploh pa ne sistemska rešitev.

Manj težav imajo smučišča, ki so bliže dolini. "Reševalno vozilo pride k nam v desetih, petnajstih minutah, z avtom se pride na vse dele našega smučišča. Še nikoli nismo imeli težav," pa se je kot eden redkih lahko pohvalil Matej Demšar , direktor STC Stari vrh. Žal vsa smučišča, sploh višje ležeča, nimajo take sreče. Sistemska rešitev dežurne zdravniške službe in prevoza bi bila za uspešno zdravljenje ponesrečencev na naših smučiščih torej nujna.