V letošnjem letu so člani ŠD športno-rekreacijskega centra Preska-Medvode uredili povsem nove trase tekaških prog in kot drugi (Vojsko) dobili certifikat FIS, da zadovoljujejo vsem zahtevam za največja tekmovanje. Trasa prog je urejena po vseh modernih standardih. Kot je ob ogledu prog razlagal Klemen Svoljšak , ki je poleg predsednika, nekdanjega kolesarja Aleša Galofa, motor izgradnje, so morali in še plezajo čez precej ovir vseh sort, od lastniških, administrativnih, denarnih,...

Proge z zasneževanjem s svojo vodno vrtino in razsvetljavo bodo namenjene tako ljubiteljskim (že doslej so našteli tudi prek 250 tekačev na dan, kar je za nekaj telovadnic) kot vrhunskim tekačem, saj je v krogu 20 kilometrov doma kar 28 od 42 biatlonskih in tekaških reprezentantov, od tega pet domačinov. Štart in cilj prog za velike tekme je skoncentriran ob Plečnikovi kapelici, od koder so trase s travnika speljane v klanec, v gozd. Vse trase so dovolj široke (do 12 metrov) za discipline s skupinskimi štarti, naklon klancev je preračunan za drsalni in klasični korak in je z višinsko razliko v okviru normativov FIS.

Nad izgradnjo sta idejno bedela Uroš Ponikvar, tehnični delegat FIS, ter Peter Petriček, predsednik tekaškega komiteja FIS, edini Slovenec na čelu katere od športnih panog. Izgradnja prog je bil poseg v prostor, a so kljub nekaj težavam dobili vsa dovoljenja, tako lastnikov kot uradnih ustanov. "Seveda so bili pritiski varuhov okolja. A tem povemo, da smo iz gozda odpeljali kar 70 ton odpadkov, od starih avtomobilov do bele tehnike. To kramo so ljudje po gozdni cesti vozili v gozd in potem valili po hribu. Vse imamo dokumentirano, tudi pri inšpektorju za okolje," pravi Svoljšak. Zanimivo, da so si trase prog že ogledali številni trenerji, tudi velesil, Norveške, Finske in Švedske, da bodo svoje tekače lahko pripravili prav za to traso. "Finski trener je nekajkrat šprintal z vrha zadnjega klanca do cilja in ugotovil, da v 20 sekundah ni več moč nič narediti. Prav vsi so menili, da je težka, z veliko sprememb ritma, kar zahteva odlično tehniko, torej vse tekaške prvine za tekača, tudi v spustih," pravi Svoljšak.

Zanimivo, da so ob izgradnji prog opazili medveda, na kar so s tablami opozorili sprehajalce in tudi na spletni strani (www.drustvo-srcpreska.si) ga je videti. Medved je sicer obljubil, da se pozimi ne bo kazal.