In ravno v omenjenih 142 kilogramih je skrivnost njegovega uspeha, saj spada med lažje "sumotorije" (sumo borec op. a.), kar je zagotovo velika prednost pred ostalimi nasprotniki. Seveda se 22-letnik, ki se je rodil v mestu Veliko Tarnovo, svoje okretnosti in višine zaveda in ju v svojih dvobojih s pridom izkorišča.

Da se je odločil za sumo, ni naključje, saj je bil njegov oče bolgarski prvak v rokoborbi. Torej ne čudi, da se je z dvanajstimi leti vpisal v športno šolo z namenom, da bi se lahko izobraževal in treniral rokoborbo hkrati. V tem času je velikokrat gledal sumo po televiziji. "Spomnim se, kako sem občudoval te velikane. Tu je bila prisotna še japonska tradicija in različni ceremoniali, ki so me vedno znova očarali," je o spoznavanju s sumom spregovoril Kotošu , ki je zaenkrat edini tujec, ki se lahko enakovredno kosa z domačimi tekmovalci - na seznamu japonske sumo zveze je trenutno 59 tekmovalcev, od tega jih deset prihaja iz Evrope.

"Ker sem se zaljubil v sumo, sem začel tekmovati v tem športu na evropski ravni, kjer sem požel veliko uspehov v kategoriji pod 115 kilogramov. Pri devetnajstih sem prvič zmagal na turnirju," je pojasnil, ne pa tudi, da je zmaga pritegnila pozornost enega izmed nekdanjih japonskih sumotorijev.

Tako se je leta 2002 Kotošu preselil v deželo vzhajajočega sonca, kjer se je po začetnih nevšečnostih ("Najtežje sem se navadil na nenavadno hrano.") odlično znašel. Prijel se ga je sloves predanega in discipliniranega športnika, zato je tudi hitro napredoval, za nameček pa so ga tudi mediji že razglasili za Davida Beckhama v sumu, saj ima zaradi svojega videza mnogo oboževalk.

Na zadnjem tekmovanju, petnajstdnevnem "Grand Sumo Tournamentu", ki ga je nedavno gostil Tokio, je klonil šele zadnji dan v končnici proti šestkratnemu prvaku Asašorju. Pred tem je bil Bolgar dolgo časa edini neporažen tekmovalec.