Sedanji predsednik uprave holdinške družbe Istrabenz Janko Kosmina se bo namreč po izteku mandata konec maja naslednje leto po 27 letih vodenja in 36 letih dela v Istrabenzu upokojil. Novi prvi mož Igor Bavčar naj bi nadaljeval dosedanje Istrabenzove razvojne usmeritve, kot so učvrstitev skupine Istrabenz, prodor na tuje naftne in plinske trge, vključevanje in razvoj turistične dejavnosti znotraj poslovne skupine ter donosna naložbena politika. Janko Kosmina je po odločitvi, da ne bo več kandidiral za mesto predsednika družbe, h kandidaturi za svojega naslednika osebno povabil Igorja Bavčarja.

Konec maja prihodnje leto poteče mandat še trem sedanjim članom uprave. "Na majski skupščini drugo leto pričakujemo spremembe sestave sedanjega nadzornega sveta, ko naj bi sam postal član oziroma predsednik nadzornega sveta," je na naše vprašanje odgovoril Kosmina. Povedal je še, da se Igor Bavčar včeraj ni udeležil seje nadzornega sveta, na kateri bi ga člani lahko spoznali. "Imenovali so ga na podlagi mojega predloga in obrazložitve. Člani nadzornega sveta pred odločanjem niso imeli posebnih vprašanj, polovica članov je le obrazložila svoje glasovanje. Zaupajo mu na podlagi njegovega dosedanjega dela in poznavanja njegove osebnosti," je zatrdil Janko Kosmina. Dodal pa je, da člani nadzornega sveta od Igorja Bavčarja pričakujejo, da bo do naslednje seje nadzornega sveta, ki bo marca ali aprila, pripravil svoj pogled na razvoj Istrabenza.

Po besedah predsednika nadzornega sveta Gorazda Čuka naj bi Bavčar do marca pripravil tudi predlog ekipe, s katero naj bi delal. V upravi bo prišlo najmanj do ene spremembe; članica uprave namreč tako kot Kosmina odhaja v pokoj.

Član nadzornega sveta holdinške družbe Istrabenz Franz Eckert (v nadzornem svetu predstavlja avstrijski ÖMV, ki je 25-odstotni lastnik Istrabenza) je po seji nadzornega sveta povedal: "Igor Bavčar se je do zdaj zavzemal za to, da bi politika omogočala gospodarstvu pogoje za čim učinkovitejši razvoj. Na novem položaju se bo neposredno zavzemal za uresničitev ciljev mednarodnega gospodarskega sistema. Razvoj Istrabenza spremlja že od začetkov njegovega odpiranja v mednarodni prostor in sklepanja uspešnih strateških partnerstev. Predstavniki lastnikov menimo, da so njegova dosedanja vloga in prizadevanja v slovenskem in širšem evropskem prostoru porok za nadaljnje uspešno vodenje skupine Istrabenz, ki ga je odločno začrtal že Janko Kosmina." Sicer pa se je nadzorni svet včeraj med drugim ukvarjal tudi s poročilom o poslovanju Istrabenza od januarja do oktobra in letnim načrtom za prihodnje leto. Gorazd Čuk zagotavlja, da so z doseženimi rezultati zadovoljni, saj je dobiček bistveno višji, kot je bil lani.

Predsednik vlade je zaman skušal prepričati ministra Bavčarja, naj ostane

Bavčar je tako, kot je napovedal, takoj po imenovanju za predsednika uprave Istrabenza ponudil odstop z mesta ministra za evropske zadeve. V kabinetu predsednika vlade Janeza Drnovška so potrdili, da je premier včeraj prejel Bavčarjevo odstopno izjavo, do januarske seje državnega zbora, na kateri naj bi odločali o razrešitvi in nadaljnjem vodenju službe za evropske zadeve, pa bo Bavčar glede na dogovor z Drnovškom opravljal posle ministra za evropske zadeve. "Predsednik vlade je ministra Bavčarja poskušal prepričati, naj ostane minister, vendar se je Bavčar odločil tako, kot se je. Gre pač za njegovo osebno odločitev." V Drnovškovem kabinetu zavračajo namige, da se predsednik vlade ni pretirano potrudil, da bi Bavčarja prepričal, naj ostane.