Spomnimo, da je veterinarska uprava novembra 2002 pod vodstvom takratnega direktorja Zorana Kovača sprva naprtila krivdo za kloramfenikol v mleku kmetom, in ker so ti po treh letih še vedno popacani s tem madežem, je poslanec Franc Sušnik , SDS, na zadnji seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo zahteval, da vlada to afero končno razreši. Območni veterinarski uradi so sodnikom za prekrške sicer oddali predloge za kaznovanje tistih rejcev, pri katerih so novembra 2002 ugotovili kloramfenikol v mleku, a so jih sodniki zavrgli, saj niso vsebovali dokazov o očitanem prekršku.

Veterinarska stroka je spomladi 2003 (po odstavitvi Zorana Kovača) ugotovila, da naj bi bila za kloramfenikol v mleku kriva Lekovo dermalno pršilo in konzervans azidiol. Slednjega so pripravljali na mlekarskem inštitutu na Rodici, vseboval je tudi kloramfenikol, uporabljali pa so ga za ohranjanje kakovosti mleka od odvzema vzorca do njegove analize v laboratoriju. Tako dermalno pršilo kot azidiol je veterinarska uprava aprila 2003 prepovedala uporabljati. Tudi zdajšnja direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič meni, da je azidiol eden glavnih krivcev za onesnaženje mleka, toda: "Prepričana sem, da ga kmetje niso po kapljicah dodajali mleku, da bi preprečili razvoj bakterij in s tem koga pretentali, kar so jim nekateri očitali. Če pa so kmetje živali, ki prihajajo v prehransko verigo ljudi, zdravili z dermalnim pršilom, so krivi za pojav kloramfenikola v mleku, kajti poskus veterinarske fakultete je pokazal, da molekule kloramfenikola dolgo ostanejo na živali, zdravljeni z dermalnim pršilom."

Na veterinarski upravi pravijo, da so konzervans azidiol po Sloveniji razpečevali brez pravega nadzora, in to ne le v epruvetah, kot bi ga morali, marveč kar v steklenicah, zato je povsem verjetno, da ga je kdo tudi zlorabil. "Ni bila napaka to, da se je konzervans azidiol sploh uporabljal, marveč to, da je prišel v neprave roke, da se z epruvetami ni ravnalo, kot bi se moralo, in da tisti, ki so vedeli, da je v azidiolu tudi kloramfenikol, tega niso povedali," pravi Čadoničeva. Slavica Golc Teger , vodja laboratorija na mlekarskem inštitutu, kjer so pripravljali azidiol, pa še vedno ne verjame, da bi ta lahko bil krivec za onesnaženje mleka. "250-mililitrska steklenička, v katero so mlečni nadzorniki iz bazenov zajemali vzorce mleka, je vsebovala nekaj kapljic azidiola, ta pa le promil kloramfenikola. Ni logično, da bi lahko to onesnažilo tako velike količine mleka," pravi Tegrova. In dodaja: "Uradnega mnenja, ali je azidiol res kriv za kloramfenikolsko afero ali ne, pa še vedno nismo dobili."