Kontroverzni zadetki so padali tudi pred letom 1966, a medijsko noben ni bil tako odmeven kot finalni Geoffa Hursta v 101. minuti tekme. "Žoga je prečkala golovo črto," pravijo Angleži. "Žoga ni prečkala golove črte," odgovarjajo Nemci. V minulih letih so mnogi iskali odgovor na vprašanje, ki žre nogometne generacije, toda posnetki so preslabi, da bi bil položaj žoge jasno viden. Sedaj sodniki s tem ne bodo več imeli težav, med navijači pa ne bo prihajalo do podobnih trenj - prihaja tako imenovana pametna žoga.

Zaradi pametne žoge nogometaši seveda golov ne bodo dosegali nič lažje, so pa v njej posebni mikročipi, s pomočjo katerih bodo sodniki v trenutku vedeli, kdaj je prečkala golovo črto. Žogo so minule dni testirali v Peruju, kjer je potekalo svetovno prvenstvo nogometašev do 17 let, pri FIFA pa so bili z videnim zadovoljni. "Pametna žoga bo radikalno spremenila svet nogometa, sodnikom pa olajšala sporne odločitve. Postala bo oko in uho za delilce pravice," pravi Joseph Blatter , predsednik FIFA. Ker pa do večjih "incidentov" na golovi črti na turnirju v Peruju ni prišlo, so se pri FIFA odločili, da bodo pametno žogo testirali še enkrat. To se bo zgodilo decembra, ko bo na Japonskem klubsko svetovno prvenstvo. "Čeprav je še vedno veliko prostora za izboljšave, pa je bil poskus v Peruju zelo dobrodošel," pravi Urs Linsi , generalni sekretar FIFA, in dodaja, da ne glede na dobljene informacije vsaj do klubskega svetovnega prvenstva ne bodo spreminjali tehnologije v žogi. Dokončna odločitev o uporabi žoge z vgrajenimi računalniškimi čipi bo padla marca prihodnje leto, ko bodo znani že vsi udeleženci nogometnega spektakla v Nemčiji.

Pametna žoga je sicer tudi vse, kar so pri FIFA trenutno pripravljeni spremeniti v nogometu. Blatter je znan kot velik nasprotnik tehnologije, zato raznoraznih pomoči s kamerami in posnetki sodniki še nekaj časa ne bodo deležni. "Nogomet mora obdržati svoj človeški obraz, navijači pa sprejeti to, da prihaja tudi do napak. Če bomo začeli uporabljati preveč tehnologije, potem bo nogomet izgubil svoj čar," pravi prvi mož FIFA Blatter, ki ima večje skrbi s podkupovanjem sodnikov. Tako so v zadnjem letu škandali izbruhnili že v večih državah, najodmevnejša pa v Nemčiji in sedaj v Braziliji, kjer bodo morali zaradi pokvarjenega sodnika Edilsona Pereire de Carvalha ponoviti kar 11 prvoligaških tekem.