"Moje sodelovanje z Darjo se je začelo po naključju - srečala sva se namreč na vlaku v Franciji. Dejansko sva začela sodelovati teden pred lanskim državnim prvenstvom. Opazil sem, da očitno še ni imela resnega trenerja. Za začetek sva se pripravljala konkretno na vsako nasprotnico, kar je pomenilo, da je igrala tudi sisteme, ki jih dotlej ni uporabljala. Rezultat tega prvenstva govori sam zase - Darja je osvojila svoj drugi naslov državne prvakinje s sijajnimi sedmimi točkami in pol iz devetih partij. Pripravljal sem jo tudi med lansko olimpijado na Menorki, resda po telefonu, saj sem bil v Italiji. Tudi tam je igrala odlično, po remiju v zadnjem krogu pa ji je velemojstrski naslov ušel le za pol točke. Njena moč torej že tedaj ni bila sporna," o svoji šahovski varovanki pravi trener Igor Miladinović .

ŠOKANTNA IN NEUTEMELJENA ODLOČITEV

Kako pa je bilo s turnirji v Italiji, kjer je Darja osvojila potrebni normi za naslov velemojstrice? V slovenski šahovski javnosti so namreč sprožili živahne polemike, Miladinović pa odgovarja: "Najprej glede mojih remijev z Darjo: vedno sem remiziral z vsemi svojimi učenci in v tem ne vidim nič spornega. Lahko zagotovim, da so bili turnirji odigrani čisto in korektno. Očitek, da so se na vseh turnirjih pojavljala ista imena, pa ni resen argument. Organizatorji praviloma poskušajo zmanjšati stroške s tem, da povabijo tujce, ki živijo čim bližje kraju turnirja: v tem primeru velemojstra Djurić in Lazić, mednarodni mojster Mrdja in jaz. Poleg tega se, kolikor vem, celo na Vidmarjevem memorialu, največjem turnirju v Sloveniji, pogosto pojavljajo ista imena."

"To je zame šokantna in neutemeljena odločitev," na vprašanje, kaj meni o nepriznanju Darjinega naslova na kongresu FIDE, odgovarja trener iz Niša in dodaja: "Na seznamu igralcev in igralk, ki so čakali na potrditev naslova, pri Darjinem imenu ne piše niti `da` niti `ne` kot pri ostalih, pač pa `on hold` (v prevodu: na čakanju). Darja je že pred dobrim mesecem prosila Šahovsko zvezo Slovenije, naj po uradni poti prosi svetovno organizacijo za razlago. Še vedno čakamo na kakršen koli odgovor. Upam le, da se bo zadeva v najkrajšem času rešila po normalni poti."

DARJA JE BILA V ŠOKU

Miladinović se je dotaknil tudi Darjinega ponesrečenega nastopa na ekipnem prvenstvu Evrope v Göteborgu, tik pred kongresom FIDE, ki je izzval ostre komentarje v slovenskem časopisju. "Darja je bila že ob prihodu na prvenstvo v šoku, saj večina soigralk ni govorila z njo. Mislim, da se je to močno odrazilo na njeni igri, ko pa je bil čas, da kakšen dvoboj izpusti, je zbolela njena soigralka Jana Krivec, tako da je selektor moral v igro znova poslati nerazpoloženo Darjo. Ta je že ob začetku turnirja prosila selektorja za sestanek ekipe, vendar do sestanka še do danes ni prišlo. Kritike so včasih resda na mestu, vendar je prav, da se pove celotno zgodbo."