Marino Bak je spregovoril o dolgoletnih sporih z nekdanjim direktorjem Hoteli Morje Marinom Antolovičem. Bak je z Antolovičem sklenil dogovor o odkupu lokala v novozgrajenem kompleksu, vendar pa je bil ta dogovor - tako Bak - večkrat kršen, prišlo pa je celo do kasnejše delitve parcele, na kateri je kupil prostor, na dva dela in zahtev po plačevanju najemnine. Zato je dal Bak prijavo na okrožno tožilstvo, vendar je bil neuspešen, zavrnjene pa so bile tudi vse njegove pritožbe. Ob tem je včerajšnja prva priča spregovorila o nekaterih sorodstvenih vezeh med tožilci in sodniki, ki so o zadevi odločali, pa o tem, da odvetnik Hotelov Morje izhaja iz sodniških vrst, prepričan pa je tudi - čeprav nima dokazov za to - da je v primer vpletena politika. Zakaj bi se namreč njegove pritožbe vlekle po dve leti, nato pa dobi negativno mnenje, pritožbe nasprotne strani pa se rešujejo v 18 urah. Bak je ob tem omenjal sodnico Ester Debernardi - Pavliha, ki je žena poslanca LDS Marka Pavlihe, v včerajšnjem nastopu pa je spomnil tudi, da je Igor Bavčar predsednik uprave Istrabenza, ki je lastnik Hotelov Morje. Antolovič, ki je bil dolga leta na vplivnih položajih, "pozna dosti ljudi, verjetno veliko politikov," je še poudaril Bak.

Upokojenec Jože Praprotnik, ki je bil več let zaposlen v Velani, je včeraj povedal, da je iz poročila agencije za revidiranje lastninskega oblikovanja podjetij razvidno, da je v Velani med lastninskim preoblikovanjem prišlo do številnih nepravilnosti. Ker naj bi kazalo celo na kazniva dejanja, so kopijo poročila poslali tudi okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. V začetku je - tako priča - takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar celo menila, da je Velana ena od zadev, ki zahtevajo prioritetno obravnavo. Kasneje pa je stala za odločitvami svojih podrejenih, katerih delo je bilo po Praprotnikovem mnenju neodgovorno in malomarno. Zato je zoper takratnega okrožnega tožilca v Ljubljani Mirana Železnika, ki sploh ni upošteval obremenilnega poročila agencije za revidiranje, vložil kazensko ovadbo. Ker je Cerarjeva menila, da ni potreben strokovni nadzor nad delom Železnika, pa je ovadil tudi njo.

Sicer pa se je Praprotnik v zadevi Velana, kot je povedal včeraj, obrnil na več politikov, na nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja, napisal je odprto pismo takratnim predsednikom države, vlade in parlamenta Milanu Kučanu, Janezu Drnovšku in Borutu Pahorju. Poslanca SNS Saša Pečeta je obvestil, kako sporen je tedanji direktor Velane Andrej Lasič, ki je takrat kandidiral na listi DeSUS v Mostah. A ko je Peče Lasiča v neki predvolilni oddaji javno izpostavil, ga je vzel v bran tedanji minister Rado Bohinc. Sicer pa naj bi Bohinc po Praprotnikovem pripovedovanju pogosto hodil v Velano, tam pa je videl tudi Boruta Pahorja. Ko ga je Praprotnik, ki je bil tam zaposlen kot varnostnik, ustavil, pa mu je Pahor dejal, da gre k zobozdravniku, kar se mu je zdelo nenavadno, saj so imeli v Velani zobozdravnika za tamkaj zaposlene...