Svojim očem niso mogli verjeti niti številni mimoidoči, še manj pa mrki policisti, ki so se čudili predvsem temu, da je vse minilo brez najmanjšega incidenta. A podobni prizori so bili v minulih dneh pred, med in predvsem po tekmah slovenske reprezentance na EP v košarki nekaj povsem vsakdanjega. Da so bili za sijajne predstave zaslužni tudi navijači, najbolj zgovorno pričajo izjave igralcev, ki so po vsaki tekmi v mikrofone enoglasno ponavljali staro, obrabljeno frazo: "Publika je bila naš šesti igralec."

Šestega igralca slovenskih košarkarjev je v prvem delu tekmovanja po skupinah poosebljala več kot 4.000-glava množica, ki je ob koncu tedna preplavila ulice metropole nekdanje skupne države. "Povsod vas je polno, od glavnih ulic, do najbolj zakotnih kotičkov," so se čudili taksisti, hotelirji, bančni uslužbenci, prodajalci in gostinci ter si ob mastnih zaslužkih zadovoljno meli dlani. Beograd je za Slovence precej poceni, po stari navadi pa je šlo daleč najbolje v promet pivo, predvsem domačih pivovarn, ki je v hektolitrih hladilo grla razgretih navijačev. Tako ni čudno, da se je pred barom v strogem središču mesta v trenutku, ko je na pločnik zapeljal tovornjak, do vrha napolnjen s sodčki in zaboji hmeljeve tekočine, sredi sončnega sobotnega opoldneva razlegel huronski krik, podoben tistemu ob golu Zlatka Zahoviča za izenačenje proti Špancem na EP v Amsterdamu. Pred tem je namreč kljub temu, da so se po zagotovilih prijaznega natakarja pred prihodom Slovencev "oborožili" z dodatnimi zalogami, grozilo, da bo piva zmanjkalo. In to že drugi dan prvenstva!

O "ludih Slovencih" (v skrajno pozitivnem smislu) so se na veliko razpisali tudi vsi tukajšnji časniki, v katerih se kar niso mogli načuditi številu obiskovalcev "iz dežele". "Ljudje tukaj so neverjetno prijazni. Pred prihodom si kaj takega nisem mogel predstavljati," nam je zatrdil eden izmed turističnih vodičev, medtem ko njegovih naslednjih besed nismo več ujeli, saj so jih preglasili zvoki glasbene skupine Joške ven, ki je s slovenskimi melodijami zabavala zbrane v pubu Old town, sicer zbirališču slovenskih navijačev.

Da so z gosti iz Slovenije zadovoljni tudi domačini, je bilo tako ali tako čutiti na vsakem koraku. "Prav veseli smo takšnega navala Slovencev. Tako imamo vsaj občutek, da gostimo velik športni dogodek, saj Srbija in Črna gora prve tekme igra v Novem Sadu. Pa še bolje vam gre kot nam," je nasmejan razlagal taksist Mile in se pohvalil, da je nekoč že bil v Celju in "tam okoli", kjer se je imel prav fino. "Se vidimo v finalu," je še dejal ob slovesu, medtem ko so ljudje v mimodrvečih avtomobilih s hupanjem in mahanjem pozdravljali skupinico ljudi v belih majicah, ki so imeli na hrbtu v cirilici izpisan velik napis Slovenija.